Maleni kao palac, a beskrajno hrabri u svojoj borbi! To je najbolji opis malenih Palčića, prijevremeno rođene djece, koja - tek što su napravila prvi udah - već moraju voditi najveću bitku - onu za goli život. Potres koji je u nedjelju, 22. ožujka, zatresao Zagreb zadao je bolan udarac i suočio s neizmjernim strahom hrabre liječnike koji skrbe o ovim malim pacijentima i, dakako, roditelje Palčića, najmanjih od svih malih boraca. Odjel neonatologije u Petrovoj razrušen je i više nije siguran za korištenje, dio opreme je uništen, a upravo taj odjel bio je dom Palčića i sigurno mjesto gdje su se uz svu medicinsku i ljudsku pomoć borili za život. Jedna od mama, 37-godišnja Ivana Prga, koja je nekoliko sati prije razornog potresa na svijet u 28. tjednu trudnoće donijela malenog Tomu, ispričala nam je što se sve događalo tijekom tog dramatičnog, hladnog zagrebačkog dana. Toma se rodio u 2.23 sata, bio je težak 1230 g i dugačak 39 centimetara.

"Tomu su već odnijeli u inkubator, a mene su pripremali za povratak iz rađaonice u sobu. Ne mogu riječima opisati što sam osjećala u tom trenutku kada je zatreslo. Nakon 60 dana provedenih u bolnici zbog rizične trudnoće, Toma je odlučio ranije doći na svijet. Taj strah za dijete, cijela situacija oko koronavirusa i onda taj strašni potres. Pomislila sam je li to moguće; kao da smo u nekom apokaliptičnom filmu", prisjeća se mama Ivana. Odmah su ih, priča nam, izvukli vani, na tu hladnoću.

"Možete zamisliti kako mi je bilo. Tek sam rodila, jedva sam još imala snage od porođaja. Pobjegli smo vani u spavaćicama, bosi..., kasnije su nam donijeli deke da se ogrnemo. Ne znam ni sama koliko je to sve trajalo dok nas nisu prebacili u zgradu pored, koja je manje stradala u potresu. A taj strah za dijete... Ne znate gdje je, kako je, sama ta činjenica da nije pored vas, dovoljno je teška sama po sebi", priča ova mama. isti dan, oko 15 sati, Ivanu su otpustili kući, a njezinog Tomu i ostalu prijevremeno rođenu djecu premjestili u Dubravu.

"Živimo dan po dan. Stalno se čujemo s liječnicima, koji nam javljaju kako Toma napreduje i što se sve događa. Ponekad nam šalju i fotografije, da ga barem tako vidimo. Sretni smo, jer Toma dobro napreduje. Moj suprug Petar tješi me činjenicom da je Toma sada na najsigurnijem mogućem mjestu, u svojem svemirskom brodu (inkubatoru) te uz vrhunske liječnike koji 24 sata brinu o njegovom zdravlju", kaže Ivana i napominje kako joj u ovom trenutku najviše pomaže podrška njezinog malog "mikrosvijeta", supruga petra, starijeg sina Mihaela, obitelji i prijatelja, bez kojih ne zna kako bi izdržala ovu situaciju.

Toma, kao i svi drugi Palčići, trebaju našu pomoć.

"U hladno nedjeljno jutro svijet su obišle potresne slike rodilja koje u strahu od potresa stoje ispred rodilišta na velikoj hladnoći sa svojim tek rođenim bebama u naručju. Tijekom dana zamijenile su ih i slike naših malih hrabrih Palčića u inkubatorima na ulici i srčanih ljudi koji su ih, u jeku borbe protiv koronavirusa, nesebično pomogli preseliti na sigurno i toplo mjesto, zajedno sa svom njima potrebnom opremom koja nije uništena u potresu. Još jednom smo pokazali kako su nam, unatoč svim nedaćama koje su nas pogodile, srca neizmjerno velika. Naši Palčići se sada moraju vratiti u svoj dom, u Petrovu, ali njihov odjel neonatologije je razrušen. Zgrada je na tom mjestu toliko jako stradala da se ne smije više koristiti, a uništen je i dio opreme. Palčići će se vratiti u siguran dio zgrade, ali ga sada hitno treba prilagoditi potrebama neonatologije i opet opremiti intenzivnu njegu, kako bismo malenim borcima pružili šansu za život", kaže Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići, majka četvero djece, od kojih su troje nedonoščad. Ova Udruga pokrenula je akciju "VRATIMO PALČIĆE U PETROVU“.

Uplate donacija za hitno opremanje novog odjela Palčići primaju se na račun za posebne namjene i donacije: HR3324070001500333088, svrha uplate VRATIMO PALČIĆE U PETROVU. Uplata se može i vršiti putem QR koda na fotografiji.

Iz Kluba roditelja nedonoščadi Palčići kažu kako im je cilj prikupiti 4.048.577,84 kn. Palčići prikupljaju sredstva namjenski i to za ovu opremu:

Intenzivni inkubator s mogućnošću transformacije u reanimacijski stolić

– 4 kom x 268.750,00 kn = 1.075.000,00 kn

Napredni intenzivni inkubator – 5 kom x 156.250,00 kn =

781.250,00 kn

Invazivni respirator – 3 kom x 299.500,00 = 898.500,00 kn

Neinvazivni respirator - 3 x 158.174,38 kn = 474.523,14 kn

Monitor vitalnih funkcija za djecu na invazivnoj ventilaciji -

3 kom x 176.123,44 kn = 528.370,32 kn

Monitor vitalnih funkcija za djecu na neinvazivnoj ventilaciji -

2 kom x 145.467,19 kn = 290.934,38 kn

Tekst: Danijela Petrov
Fotografija: PR