Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodir majke pozitivno utječe na razvoj nedonoščadi

Znanstvenici su utvrdili da prerano rođena djeca koja su imala redovan kontakt s majkom, u desetoj godini imaju kvalitetniji san i zreliji živačni sustav u odnosu na mališane koji su stalno bili u inkubatoru

Ranije provedena istraživanja pokazala su da je za ubrzanje razvoja nedonoščadi veoma važan dodir, odnosno direktan kontakt kožom u trajanju od nekoliko sati dnevno – bilo držanjem bebe u naručju, bilo maženjem djeteta. Međutim, nešto novijom studijom je utvrđeno da se pozitivan učinak ovog kontakta ostvaruje čak i u desetoj godini života djeteta, odnosno da utjecaj dodira s roditeljem traje duže nego što se ranije vjerovalo.

U istraživanju koje je, sa svojim suradnicima, provela Ruth Feldman, profesorica psihologije na izraelskom Sveučilištu "Bar-Ilan", učestvovale su 73 majke, koje su znanstvenici zamolili da najmanje jedan sat dnevno uspostavljaju direktan kontakt putem kože sa svojim novorođenčetom. Istovremeno, promatrane su 73 prerano rođene bebe koje su sve vrijeme provodile u inkubatoru.

U desetoj godini života ovih mališana, djeca koja su imala redovan kontakt s majkom imala su kvalitetniji san, bolje hormonske odgovore na stres, zrelije funkcioniranje živčanog sustava, uz što su pokazali i bolju sposobnost mišljenja – naročito u odnosu na djecu koja su bila lišena kontakta s roditeljima.

Ovi rezultati raduju prije svega zbog svega negativnog što prerani porođaj sa sobom nosi – sporiji razvoj djetetova mozga, preosjetljivost na ljudski kontakt i stimulaciju koja se, normalno, dobija od majke, ističu stručnjaci. Štoviše, do istih rezultata došli su znanstvenici koji su ispitivali stanje novorođene mladunčadi u životinjskom svijetu.

Upravo zato, vjeruje se da kontakt s majkom može biti "okidač" za pravilan razvoj nedonoščadi. Ovaj konakt još se naziva "klokan-metoda", zbog specifičnog načina na koji ženka ovog torbara brine o svojim mladima. Takva metoda već je iskušana – prerano rođena djeca iz Kolumbije, zemlje koja oskudijeva u inkubatorima, dodirom s majkom su upoznala svijet oko sebe, oslobodila se u njemu i počela se razvijati kao i sva druga djeca.

Izvor:www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije