Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA, TVOJA BEBA TI ŽELI NEŠTO REĆI: 5 načina da kaže 'volim te'

Prvi dani majčinstva mogu se činiti teškima, ali kada vidite ove male znakove, znat ćete da se i vaša beba zaljubljuje u vas

 beba se smije Izvor: Shutterstock

Prvi tjedni s mojom kćeri bili su beskrajni košmar napornih dana i noći. Hranila se svakih 90 minuta, satima je plakala i većinu vremena opirala se spavanju. No nikada neću zaboraviti kada sam prvi put vidjela ljubav kako zrači s njezina lica. Razgovarala sam s kolegicom i hodala po sobi, dok je moja tromjesečna beba spavala u svojoj kolijevci. Kad je kolegica pitala za moju kćer, sjećam se da sam rekla 'Oh, ona spava...' i pogledala u njezinu smjeru. No njezine oči bile su otvorene, sjajile su, prateći svaki moj pokret. Iznenađena što nije ispustila nikakav zvuk, prišla sam bliže, a oči su joj zasjale još jače. Srce mi se rastopilo. Samo je ležala, zadovoljna, prateći moj glas dok nisam poklopila slušalicu. Poslije smo se mazile sat vremena. Doista sam osjećala kao da mi govori da me voli — i zbog toga se svaki teški trenutak činio opravdanim', ispričala je jedna mama na svome instagram profilu iskustvo kada je prvi put doživjela da njezina bebica želi pokazati da je voli i da joj je ona najvažnija osoba u životu. 

Kada bebica pokazuje napredak u razvoju motorike, kao rotiranje na trbuh, podizanje na ručice u trbušnom položaju, vrlo ćete ga lako primijetiti, jer je očit. No prepoznavanje bebinih osjećaja i znakova ljubavi te privrženosti prema vama, i nije tako jednostavno, ali je moguće. Evo što stručnjaci kažu kako prepoznati trenutke kada vam beba želi 'reći' da vas voli, kao i geste te izraze lica kojima to pokazuje.

1. Slijede vaš glas
Male bebe pokazuju da su u procesu povezivanja, okrećući se prema glasovima koje najbolje poznaju i najviše vole. Već u 16. tjednu trudnoće, prisluškuju mamu, tatu, braću i sestre. Baš iz toga razloga važno je da roditelji pokrenu proces povezivanja razgovorom i čitanjem bebi dok je još u maternici. Do trenutka kada se rodi, novorođenče će biti upoznato s najvažnijim glasovima u svome životu i jedva će dočakati da se može povezati. Iako ne može razgovarati, može komunicirati pogledom, može se migoljiti i pomicati glavu s jedne strane na drugu. 

2. Gledaju u lice
Dokumentirano je da su bebe pripremljene za traženje lica, a jedna nedavna studija govori da dojenčad od samo četiri mjeseca može prepoznati lica baš kao i odrasla osoba. No najviše će proučavati lica mame i tate. Neki psiholozi smatraju da to rade kako bi se uvjerila da vam mogu vjerovati. Beba šalje signale koje želi utvrditi, želi utjehu i emocionalni odgovor. Kada joj uzvraćate pogled i gledate je s ljubavlju, to gradi vezu punu povjerenja između vas i bebe. Međusobno gledanje u oči, pomaže joj da vam brzo nauči vjerovati i da želi razviti svoj odnos s vama.
Ako roditelji ili skrbnici ne uzvrate i ne pogledaju bebu s emocijama na licu, dojenče ne razvija osjećaj povjerenja pa zaključuje da njegove potrebe neće biti zadovoljene. Čak i ako su dobro nahranjeno, to neće biti dovoljno, jer mu je potrebna i emocionalna povezanost.

3. Uživaju u blizini vašeg tijela
Bebe odmah po rođenju nauče raspoznati miris koji je važan za njihov opstanak, a to je izvor hrane. No u igri je više od osnovnog instinkta; već od prve minute bebe žele razviti emocionalne veze. Otkucaji majčina srca i jedinstveni pokreti već su utisnuti u djetetov mozak pri rođenju, čineći da se osjeća sigurno u njezinu naručju. Dakle, kada se beba primjetno opusti u vašim rukama i namjesti se u položaj za maženje, to je njezin način da kaže da vas poznaje i da vam vjeruje. Što bebe dosljednije primaju toplinu, hranu i utjehu od roditelja, to će više na njihov zagrljaj odgovarati smirenošću i povremenim migoljenjem kako bi vam se što više približile.

4. Upućuju vam zvukove 
I nije riječ samo o plakanju, bebe baš svakim zvukom koji proizvedu žele vam reći da su prisutne u ovome svijetu. Ovo je samo još jedan način na koji bebe pokušavaju razviti odnos s vama. Odgovarajući na njihove signale, razvijate komunikaciju, zbog čega se beba osjeća važnom te jača njezina  povezanost s vama.

5. Smiješe vam se
Nemojte umanjivati prvi osmijeh vašeg djeteta misleći da je bio slučajan. Uzvraćajući im osmijehom (biste li mogli odoljeti?), ona zna da ste joj odgovorili na potrebu za komunikacijom.
Dakle, iako prvi ili drugi smiješak zapravo može izgledati kao grimasa, neće proći dugo prije nego što postane iskren.
Kao i u svakoj vezi, ako želite da vam beba pokaže da vas voli, dajte joj do znanja koliko vi nju volite. Bebe su programirane da se zaljube, a roditelji koji su zaljubljeni u svoje male bebe, imat će bebe koje su zaljubljene u njih.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije