Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRATAK VODIČ ZA NOVE RODITELJE: Koliko bebe dobivaju na težini i kada je premalo?

Ako vam ste dobili prvu bebu, sigurno će vas zanimati kako bi prvih mjeseci trebala dobivati na težini.

 beba na pregledu Izvor: Shutterstock

Kada postanete roditelj, pogotovo prvi put, želite biti sigurni da se vaša beba razvija pravilno, da je zdrava i da na dnevnoj bazi dobiva dovoljno mlijeka. Jedan od parametara koji pokazuju kako vaša beba raste jest i njezina težina, odnosno koliko grama tjelesne mase dobiva na mjesečnoj razini. Kako ste tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života redoviti posjetitelj pedijatrijske ordinacije, a dio pregleda je i mjerenje bebe, pedijatar će uspoređivati dobivene vrijednosti i uspoređivati ih iz mjeseca u mjesec.
Kasnije, kada dijete navrši 6 mjeseci, pedijatar neće kontrolirati njegovu masu na mjesečnoj razini nego svaki drugi mjesec, i to dok ne navrši godinu dana života.

Što utječe na porođajnu težinu bebe?

Valja naglasiti i da je svako dijete priča za sebe i da se svako dijete rađa sa svojom porođajnom težinom koju prije svega određuje datum poroda. Bebe rođene nakon termina često su veće, a one rođene ranije su manje porođajne težine.

No na porođajnu težinu utječe i prehrana majke prije i tijekom trudnoće te njezine životne navike, a ne smijemo izuzeti niti važan čimbenik kao što je genetsko naslijeđe. Beba, naime, od svojih roditelja nasljeđuje i građu tijela, visinu i težinu.

Dakako, pokazalo se da porođajnu težinu određuje i spol pa se djevojčice često rađaju s manjom porođajnom težinom od dječaka.

 mama doji Izvor: Shutterstock

Koje su smjernice pravilnog dobivanja na težini?

Prema nekim kriterijima i promatranjima, većina djece do dobi od četiri mjeseca udvostruči svoju porođajnu težinu, a oko prvoga rođendana je čak tri puta teža nego na dan rođenja. Zapravo, težina dječaka će se utrostručiti za otprilike 13 mjeseci, a težina djevojčice za 15-ak mjeseci.

Zdrave bebe obično izgube desetinu svoje porođajne težine tijekom prvoga tjedna života. Bebin je želudac veličine oraha pa može konzumirati samo malu količinu mlijeka, a to je u odnosu na hranu, koju je primala preko pupkovine, znatno manje. Također, bebino tijelo sada troši kalorije i na zagrijavanje tijela i na sisanje, na plakanje, na probavu. Možemo reći da je beba 'uključena' na vanjske postavke preživljavanja na kojima jednostavno njezino tijelo troši više kalorija.

Dok se želučić ne 'raširi' i dok traje prva prilagodba bebina sustava, gubitak težine je posve normalna pojava zbog koje se ne treba zabrinuti.

Kako bebin želučić raste, tako se mijenja i majčino mlijeko, postaje masnije i hranjivije pa tijekom sljedeća 2 do tri tjedna bebe vraćaju svoju porođajnu težinu.

Što ako se uspori dobivanje na težini?

Dobivanje na težini može se usporiti najčešće zato što beba počne više i češće spavati, a rjeđe se hraniti. U tome slučaju, pokušajte bebu češće buditi i stavljati je na grudi ili, ako se hrani na bočicu, dajte joj češće obroke.

Jedan od razloga zašto beba ne dobiva dovoljno na težini je i ako je majka pod stresom pa se zbog povišene razine hormona stresa mijenja kvaliteta i količina mlijeka, što utječe na zadovoljenje bebinih prehrambenih potreba.

Možda će vas zanimati

Najnovije