Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojim, ali beba ne dobiva dovoljno na težini! Ne paničarite, ali evo kako prepoznati znakove uzbune

Kada s bebom dođete kući iz bolnice, u glavi vam ostaje gramaža i centimetri koje su vam rekli dok ste izlazili iz rodilišta. No prvo vaganje kod pedijatra može biti za vas zabrinjavajuće. Što se događa s težinom vaše bebe nakon ...

 beba na vagi

Kada se majka odluči na dojenje kao jedinu varijantu hranjenja novorođenčeta, pred njom se nalazi, pogotovo ako je riječ o prvome djetetu, puno nedoumica koje ponekad mogu biti obeshrabrujuće. Jedna od najčešćih je kako znati da beba dobiva dovoljno mlijeka, kako znati da je sita, pogotovo ako pada u težini.

Naravno, iako je dobivanje na težini, dugoročno gledano, najbolji dokaz da beba prima dovoljno mlijeka, moguća mala odstupanja od prosječnih vrijednosti ne moraju uvijek biti znak za uzbunu.

Kako prepoznati da dijete dobiva dovoljno hranjivih tvari? Koža! Koža novorođenčeta je mekana, elastična i vlažna. Napravite test: pritisnite kožu prstom, pa ako se isti tren vrati u ružičastu boju, beba sigurno nije dehidrirala. Također, ako je koža oko očiju i usta ružičasta i vlažna, novorođenče prima dovoljno tekućine. Broj mokrih pelena! Novorođenče bi nakon 3 do 4 dana života trebalo imati barem 6 mokrih pelena. No nakon što je sav mekonij izašao i stolica postala senfasta, sjemenasta i žuta, očekuju se barem 3-4 pokakane pelene dnevno (veličine najmanje 2,5 cm). Nakon 6. tjedna života neka djeca kakaju znatno rjeđe, što je također posve normalno. Ako da dijete nakon 5. dana života nema dovoljno mokrih i zaprljanih pelena, trebalo bi se konzultirati s liječnikom. Aktivnost! Dijete se smatra aktivnom ako tijekom dana postoji razdoblje kada uspostavlja kontakt očima s roditeljima, prati što rade, zainteresirano je za okolinu i oponaša izraze lica. Plač! Jedna od zabluda mnogih majki je da beba ne dobiva dovoljno mlijeka ako je nemirna i plačljiva. No, kad je riječ o hranjenju dojenjem, to nikako nije pokazatelj, posebno u početku, jer bebe si plačem osiguravaju češće podoje.

Kako prepoznati probleme koji zahtijevaju nadzor liječnika? Ako beba postane letargična, plač joj je oslabljen, ako se koža ne vraća u ružičastu boju kad je stisnete, ako su joj suha usta i oči te ako joj je udubljena fontanela, posavjetujte se s liječnikom jer svi ovi znakovi upućuju na dehidraciju organizma.

Što trebate znati o dobivanju na težini? Tijekom prvih 3 – 4 dana nakon poroda djeca gube na težini, a razlog je gubitak tekućina iz tkiva te izlazak mekonija. U prosjeku dijete izgubi 5-7%Bez obzira jesu li dojena ili ne, djeca gube na težini prva 3-4 dana nakon rođenja zbog gubitka tekućine iz tkiva i zbog izlaska mekonija. Normalnim se smatra ako dijete izgubi 5-7% svoje porođajne težine, a gubljenje težine do 10% još uvijek se smatra normalnim, iako će vam liječnik u tom slučaju preporučiti pomoć pri dojenju.

Unutar 10 dana do dva tjedna većina djece vrati porođajnu težinu, a dobivanje na težini mjeri se od najmanje težine nakon poroda. Naravno, što beba izgubi više na težini, duže će joj trebati da vrati porođajnu težinu.

Što ako vaše dijete odstupa od prosjeka?

Moguća su odstupanja koja se još uvijek smatraju normalnim (uz uvjet da je opće stanje djeteta dobro i da ono ima dovoljan broj mokrih pelena). Naime, djeca se razlikuju po građi, metabolizamu, temperamentu, majke ih doje različitom učestalošću, pa tako i na različit način sagorijevaju kalorije. Duge i vitke bebe (tzv. banana tip) brže sagorijevaju kalorije nego one kraće i bucmastije pa brže rastu u dužinu te su na krivuljama visine iznad prosjeka, a na krivuljama težine ispod prosjeka.

Bucmaste bebe (tzv. tip jabuke) brže dobivaju na masi, ali sporije rastu u visinu.

 beba doji

Kad govorimo o temperamentu bebe, tzv. dobre bebe sagorijevaju manje kalorija, pa i brže dobivaju na masi. Aktivne bebe sagorijevaju više kalorija i imaju predispoziciju da budu mršavije.

Što se tiče dojenja, novorođenčad koja ima na raspolaganju dojku cijelo vrijeme, koja spava s majkama u krevetu, napreduju na težini.

Dojenčad koje roditelji hrane prema rasporedu, ne napreduju na težini. No nije to samo zbog vremenskog razmaka hranjenja nego je i mlijeko majke koja rjeđe doji manje kalorično.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Najnovije