Sa četiri mjeseca vaša beba se smiješi, guguće i smije. Raste brzo, a već se vide i promjene u njezinu ponašanju i hranjenju. Vrijeme je i za redoviti pregled kod pedijatra. Ako uskoro morate na sistematski pregled, ovaj članak sadrži sve što trebate znati o tome što možete očekivati i kako se za to pripremiti.

Evo nekoliko stvari koje možete očekivati na pregledu kod pedijatra:

1. Izmjerit će duljinu bebe, opseg glave i težinu

Za ovaj postupak morate skinuti bebu kako bi je liječnik mogao precizno izvagati. Zatim će izmjeriti koliko je beba narasla i opseg glave, a sve će mjere i tabelu rasta zabilježiti u bebin karton.

Tabela rasta prikazuje kako se beba razvija u usporedbi s drugom djecom njezine dobi. Ono što je važno jest da se mora vidjeti napredak od posljednjeg pregleda.

2. Potpuni pregled

Fizikalni pregled uključuje pregled svih dijelova tijela, kako bi se utvrdio zdrav rast ili neke abnormalnosti. To će uključivati:
Srce i pluća: Liječnik će poslušati srčani ritam, a slušat će i disanje.
Oči: Provjerit će ima li urođenih nedostataka, kao što su začepljeni suzni kanali.
Uši: Pregled uha uključivat će provjeru bebina sluha, reagira li na zvukove i je li sluh normalan. Usput će provjeriti postoji li u uhu kakva infekcija.
Usta: Provjeit će ima li usnoj šupljini prirođenih smetnji ili infekcija, kao što je oralni drozd. Također, pregledat će zubno meso.
Glava: Provjerit će fontanele.
Tijelo: Liječnik prati i razvoj mišića, reflekse, a pregledat će i kožu kako bi provjerio postoji li kakav osip, alergije ili infekcije. Bebu također može staviti na trbuščić, kako bi se vidio ima li dijete kontrolu glave i vrata.
Trbuh: Pregled trbuha otkrit će sve unutarnje razvojne nedostatke, kao što su hernija ili povećani organi.
Genitalije: Liječnik će pregledati genitalije i provjeriti postoji li osip ili infekcija.
Kukovi i noge: Pomicanjem, provjerit će se ispravno funkcioniranje zglobova kuka i nogu.

3. Raspravite o drugim problemima

Liječnik će poraditi na tome da riješi probleme koje će možda otkriti kod vaše bebe. Ako isključivo dojite bebu, preporučit će vam se kapi vitamina D.

4. Razvojne prekretnice

Liječnik će promatrati bebin razvoj te zadovoljava li kriterijima za dob od 4 mjeseca.
Do tog vremena, beba bi trebala moći poduprijeti glavu, ili kada leži, pogledati prema gore. Trebala bi promatrati zanimljive predmete, poput igračaka, i pratiti ih kada se kreću ispred nje. Također, trebala bi pokušati uhvatiti rukama igračku i reagirati na zvukove.

5. Cjepiva

Na kraju pregleda, beba bi trebala primiti redovno cjepivo, a daje ga medicinska sestra.

mama i beba
Shutterstock 

Liječnik će vam postaviti niz pitanja kako bi procijenio zdravlje i razvoj djeteta, kao što su:

1. Kakve su prehrambene navike?
Liječnik će tako znati koliko često beba jede. Dobit će sliku o tome dobiva li dovoljno mlijeka ili je treba nadohraniti adaptiranim mlijekom. Većina beba ne može početi s krutom hranom u dobi od 4 mjeseca, ali sada je vrijeme, ako želite, za razgovar i o tome. Možete se raspitati i za vitaminske dodatke.

2. Kako spava?
U ovoj fazi beba provodi više vremena spavajući nego što je budna. Liječnik će htjeti znati koliko sati spava noću, a koliko danju.

3. Kakva je stolica?
Dječja stolica može varirati ovisno o tome koliko jede. Mekana stolica ukazuje na to da je dijete dobrog zdravlja, a boja stolice može varirati. Ako ste vidjeli da je stolica neugodnog mirisa, vodenasta, puna sluzi i češća nego inače, recite to pedijatru, možda je riječ o proljevu.

4. Može li okretati na trbuh?
Mnoge bebe u ovoj se dobi prevrću već na trbuh, a neke i s trbuha na leđa.

5. Može li se poduprijeti rukama?
Podupiranje rukama dok je beba na trbuhu omogućuje joj kontroliranje glave. Do 4. mjeseca beba bi trebala moći podići glavu i gledati naprijed, dok su joj ruke i ramena na krevetu. Ako još uvijek to ne može učiniti ili se bori s tim, konzultirajte liječnika.

6. Koje zvukove može ispuštati?
Kako raste, imat će sve veću kontrolu nad usnama i glasnicama i proizvodt će više zvukova nego prije.
Primijetili ste da se smiješi, guguće i smije kada je škakljete ili joj se nasmiješite. Ti rani pokreti i zvukovi, važni su za kasnije razvijanje verbalnih vještina. Ako primijetite da ispušta manje zvukova, također to prijavite liječniku.

7. Kakve su motoričke sposobnosti vaše bebe?
Kao i sve druge razvojne prekretnice, beba bi trebala razvijati i motoričke sposobnosti. Moći će posegnuti za stvarima ili ih čak i uhvatiti, možda i spojiti obje ruke ispred sebe. Također, trebala bi udarati objema nogama i poskakivati gore-dolje dok je držite na podu ili u krilu. Ako je ukočena, prijavite to liječniku. Isto tako, ako jednu ruku koristi više od druge.

8. Primjećujete li nešto neobično na očima?
Bebe bi trebale moći s lakoćom pratiti objekte i gledati stvari koje ih zanimaju. Liječnik provjerava normalan razvoj strukture oka. Ako primijetite nešto čudno u načinu na koji beba gleda, svakako to spomenite liječniku.

9. Kakav je sluh?
Sa 4 mjeseca bebe bi trebale moći reagirati na zvukove okretanjem glave i gledanjemn u smjeru zvuka. Ako joj treba previše vremena za reakciju na zvuk, to može ukazivati na problem. Uspjeh liječenja problema sa sluhom ovisi o tome koliko brzo su otkriveni.

Pitanja koja možete postaviti na pregledu:

  • Mogu li svoju bebu početi hraniti krutom hranom ili je prerano?
  • Trebam li smanjiti dojenje ako bebu počnem hraniti krutom hranom?
  • Mogu li s dojenja prijeći na adaptirano mlijeko?
  • Trebam li promijeniti prehranu ako vidim znakove alergije kod svoje bebe?