U zimskom razdoblju godine prehlade su učestalije, a kašalj, kao popratna pojava, kod djece je gotovo neizbježan. I nije samo prateći simptom prehlada nego i poznatih dječjih bolesti kao što su ospice, hripavac, vodne kozice, a dugotrajan i kronični kašalj može ukazivati i na neke druge bolesti koje nemaju veze s respiratornim sustavom, primjerice pojavljuje se kod kardivaskularnih (srčane greške) i gastrointestinalnih problema, kao što je refluks.

Kašalj ima svoju ulogu

Prilično je teško slušati maleno dijete kako se bori s kašljem i, kao roditelji, želimo mu odmah pomoći. No važno je znati da je kašalj prirodni način odstranjivanja uzročnika podražaja sluznice dišnih putova i da on, u konačnici, pomaže djetetu da ozdravi.

Zapravo, riječ je o refleksnom odgovoru donjeg dišnog sustava na podražaj receptora za kašalj. Receptori su živčani završeci smješteni u sluznici dišnog sustava, a najviše ih ima u sluznici grkljana, dušnika, velikih bronha te nešto manje u sluznici nosa, ždrijela i manjih bronha. Receptori mogu biti podraženi različitim podražajima - mehaničkim, toplinskim, kemijskim, bakterijskim, virusnim. No kašalj mogu izazvati i vanjski podražaji kao što su strana tijela, čestice prašine, plinovi, nagle promjene u temperaturi, a najčešće se pojavljuje kao posljedica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa.

Razlikujemo produktivni (vlažni, ‘zreli’) od neproduktivnog (suhog, podražajnog) kašlja. Kada govorimo o produktivnom kašlju, najčešće ga obilježava povremeno produktivno zakašljavanje, odnosno kratkotrajno kašaljanje uz vlažne hroptaje u prsima ili grlu.
Ovaj tip kašlja pojavljuje se kod djece kojoj curi nos. Dijelom je uzrokovan podražajem sluznice upalom, ali i cijeđenjem sekreta iz nosa u ždrijelo i dušnik. Opće stanje djeteta je najčešće dobro i jedino što se savjetuje je redovito čišćenje nosa i spavanje na povišenom položaju.

Kod suhoga, odnosno neproduktivnoga kašlja dolazi često do pravih učestalih napada suhog kašlja, dijete pocrveni u licu, ne može doći do zraka, ne čuju se hroptaji ili se u kašlju čuju fićuci.
Ovakva vrsta kašlja posljedica je upale sluznice bronha, gdje dolazi do njezina oticanja i sužavanja malenih ogranaka bronha. Dijete ne može iskašljati sekret i dolazi do znatno otežanoga protoka zraka, a kašalj se pojačava dok je dijete u ležećem položaju. Opće stanje može biti teže poremećeno, san isprekidan, hranjenje otežano (apetit slab, povraćanje u kašlju). Ovakvo stanje svakako zahtijeva pregled pedijatra.

Nije svaki sirup dobar

Često, kako bi pomogli djetetu roditelji uzimaju različite sirupe koji se nalaze u slobodnoj prodaji. No, potreban je oprez jer uzimanje sirupa, koji potiče stvaranje sekreta, može pogoršati kašalj s obzirom na to da se nakupljeni sekret ne može iskašljati i ostaje zarobljen u plućima. Kod suhoga kašlja važno je davati djetetu puno tekućine, čime se osigurava bolje vlaženje sluznice, i eventualno biljni sirup koji blago vlaži sluznicu i širi dišne putove (ogranke bronha).

Budući da je kašalj obrambeni mehanizam organizma, ne treba ga suzbijati, nego olakšavati. Kod produktivnog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Sekret se može razrijediti uzimanjem dovoljnih količina tekućine, što je osobito važno u dojenčadi i male djece s vrućicom. Da bi se sekret 'razbio' može pomoći i drenaža koju pedijatri često preporučuju roditeljima. No svaki dugotrajni kašalj zahtijeva posjet liječniku.

Kada liječniku?

Ako dijete počinje kašljati suhim kašljem, a potom kašalj postaje vlažan i moguće je iskašljavanje kod kojeg je sekret isprva bjelkast, neproziran pa prelazi u žućkast, popratni je simptom povišena temperatura, velika je vjerojatnost da se radi u upali bronha – bronhitisu.

Upala zahvaća sluznicu bronha, a može se proširiti sve do kraja bronhalnog stabla i dijela plućnog tkiva – alveola. Bronhitis obično nastaje kao komplikacija prehlade jer se upala 'spušta' iz gornjih dišnih putova u donje. Često se na virusnu infekciju nadoveže i bakterijska. Stoga, ako se nakon prehlade od dva tri dana, a koju može pratiti povišenje temperature, stanje pogorša, svakako se obratite liječniku koji će na temelju nalaza i pretraga, odrediti daljnje liječenje i vjerojatno propisati antibiotike.