Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRČEVI ILI KOLIKE: Mogu li pomoći masaža i čaj od komorača?

Jedan od razloga zašto je vaša beba neutješna i plače bez prestanka mogu biti grčevi ili kolike, koji se najčešće pojavljuju nakon 2. tjedna života i traju dok se ne razvije probavni sustav vaše bebe

 beba ima grčeve

Grčevi kod beba nastaju zbog zarobljenih mjehurića zraka u želucu koje sami ne mogu izaći pa ime, da tako kažemo, potrebna pomoć. Grčevi su česti, osobito kod novorođenčadi do otprilike trećeg  mjeseca života. U tom razdoblju bebin probavni sustav sazrijeva i navikava se na probavljanje. Neke bebe, zbog grčeva, mogu patiti i nekoliko mjeseci, dok druge možda uopće nemaju takvih problema.

Iako se uobičajeno smatra da dojene bebe imaju manje problema s grčevima beba hranjenih na bočicu, to nije nužno tako. Smatra se da bebe hranjene na bočicu mogu tijekom hranjenja unositi previše zraka, dok bebe koje su na prsima bolje kontroliraju protok mlijeka i stoga zadržavaju manje zraka.

Međutim, može se dogoditi i jedno i drugo, a ponekad i nedonoščad više pati od grčeva. Plač također može prouzročiti zadržavanje zraka i uzrokovati bol.

Kako pomoći bebi da podrigne?

Najučinkovitiji i isprobani način ublažavanja grčeva kod novorođenčadi je podrigivanje nakon svakog hranjenja. Tako sav zrak izlazi i ne sjeda u trbuščić.

Dok pomažete bebi da podrigne pripazite da joj leđa (a time i dušnik) budu što uspravnija kako biste potaknuli mjehuriće zraka da dođu do površine, a pritom im podupirite glavu i vrat.

Koji su položaji za podrigivanje najbolji?

Mnogim roditeljima je najlakše staviti bebu na rame i masirati leđa čvrstim, ali ritmičnim pokretima dok ne podrigne. Možete bebu posjesti na koljena, okrenuti je od sebe, podupirući joj glavu i vrat, ispraviti joj leđa dok je vrlo nježno gurate prema naprijed i slobodnom rukom masirate leđa. Neke će bebe podrignuti samo kada su okrenute prema dolje, uz lagani pritisak izravno na trbuh.

Čaj od komorača za bebe?

Za bebe koje se hrane na bočicu, preporučuje se čaj od komorača koji olakšava grčeve, a djeca ga mogu piti u dojenačkoj dobi.

No dojena djeca, osim majčina mlijeka, najčešće prvih nekoliko mjeseca, odnosno dok se ne počne uvoditi dohrana, ne trebaju dodatnu tekućinu pa im nije potrebno davati niti čaj od komorača.

Pomaže i masaža!

Masaža također može pomoći kod grčeva. Blagi pritisak na želudac pomoći će ublažavanju boli i nelagode. Možete bebu polegnuti na leđa i nježno joj gurati koljena prema trbuščići, prvo jednu, pa drugu nogu, potom obje.

No najvažnije je da kod hranjenja, bez obzira radi li se o dojenju ili bočici, bebu držite što uspravnije. Ako je hranite na bočicu, koristite metodzu tempiranoga hranjenje, odnosno radite pauze u hranjenju u kojima ćete pomoći bebi da podrigne.

Ako je beba na mliječnoj formuli, a grčevi su iznimno jaki i konstantni, porazgovarajte s pedijatrom, možda biste trebali promijeniti mliječnu formulu.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije