Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SINDROM ZALEŽANE GLAVE: Bebe trebaju spavati na leđima pa kako im onda pomoći?

Iako vam može izgledati čudno beba koja je razvila sindrom zaležane glave, nakon nekog vremena ovaj 'deformitet' nestaje i glavica poprima normalan oblik

 shutterstock_1875773251.jpg Izvor: Shutterstock

Lubanja novorođenčeta je sastavljena od fontanela i izgleda kao da je spojena od pomičnih dijelova slagalice. I postoje razlozi za takvu, nefiksnu fiziologiju lubanje. Ona, kao prvo, olakšava prolazak bebine glave kroz porođajni kanal a da se pritom ne ošteti mozak.

Potom, tijekom razvoja fontanele zapravo omogućuju prostor koji je potreban mozgu koji raste i zauzima u lubanji određeni volumen, a dječji mozak najviše naraste u prvoj godini života.

Iako se neke bebe rađaju sa spljoštenim glavama, što je prije svega posljedica prolaska kroz porođajni kanal, glava se može spljoštiti, odnosno zaležati, i zbog kontinuiranog pritiska glavice o podlogu, na primjer tijekom ležanja na leđima.

No to nikako nije razlog da se uznemirite jer ako bebu stavljate da spava na leđima, ne činite ništa pogrešno. Dapače, pedijatri ovaj položaj smatraju kao najsigurniji za spavanje novorođenčadi. Nakon što beba bude u stanju provoditi više svoga budnoga vremena na trbuščiću i nakon što, kasnije, počne puzati ili sjediti, glavica bi se trebala vratiti u normalno stanje

Što je plagiocefalija ili sindrom zaležane glave?

Plagiocefalija ili sindrom zaležane glave očituje se zaravnanjem jedne strane bebine glave, i to najčešće stražnje, a povezuje se s tim da beba spava isključivo na leđima, kao i da puno vremena provodi ležeći u ljuljački, autosjedalici ili ljuljački. Koliko god vam ovaj sindrom izgledao uznemirujuće, kako se fonatnele budu spajale, a dijete se više kretalo i mijenjalo položaje spavanja tijekom svoga razvoja, tako će se i oblik glave vraćati u normalu, za što, naravno, treba vremena. 

Jedna je američka studija pokazala da je gotovo polovica dojenčadi u dobi od 7 do 12 tjedana imala plagiocefaliju, a od toga je 78 posto njih imalo blagi oblik.

Dakle, iako beba treba spavati na leđima, evo što možete učiniti dok je u budnome stanju kako biste spriječili sindrom zaležane glave ili potaknuli povratak oblika u normalu.

1. Važno je mijenjati položaj bebine glave svaka 2 do 3 sata, a to ćete činiti tako da je potičete da okreće glavicu u suprotnom položaju od one strane koju preferira i više koristi. Također, nošenje novorođenčeta u nosiljkama ili sling maramama sprečava da mu glava stalno bude naslonjena na podlogu.

2. Kada hranite bebu, bilo da dojite ili je hranite na bočicu, mijenjajte ruku u kojoj držite bebu.

3. Dok presvlačite bebu, mijenjajte položaj u kojem stojite kako biste potaknuli bebu da okreće glavu na drugu stranu dok vas traži pogledom.

4. Što više budnog vremena neka beba provodi igrajući se na trbuščiću. Započnite ležanjem na trbuhu rano kako biste naviknuli dijete na taj položaj i igrajte se s njim u tom položaju kako biste to vrijeme učinili što ugodnijim i zabavnijim.

Ako primijetite da je deformitet izraženijeg oblika, posavjetujte se s neuropedijatrom jer postoje i kacige za bebine glavice, koje također pomažu liječenju ovoga sindroma.

Možda će vas zanimati

Najnovije