Iako je dojenje prirodno i majke doje svoju djecu od kada je svijeta i vijeka, nitko ne kaže da je ono lagano. I mame i bebe moraju naučiti puno novih vještina kako bi provele uspješno dojenje. Postoji nekoliko uobičajenih problema na koje morate pripaziti kada počnete dojiti.
Pa, što možete očekivati kad krenete s dojenjem, a na to vam nitko nije skrenuo pozornost.

10. Gubitak porođajne težine
Odmah nakon rođenja, većina novorođenčadi izgubi oko 7% svoje porođajne težine. Nemojte se uznemiriti ako težina vašeg mališana naglo padne. Mnoge majke se boje da to znači kako njihovo dijete ne dobiva dovoljno mlijeka. S vašim je mlijekom najvjerovatnije sve u redu i ovo je prirodna pojava kod većine djece. Nakon što mlijeko u potpunosti nadođe, možete očekivati da će beba dobivati oko 170 grama tjedno, sve dok se ne vrati na svoju porođajnu težinu.

9. Konstantno dojenje
Klaster dojenje može biti beskrajno iskušenje, kako za nove tako i za iskusne mame. Novorođenče će tražiti na prsa čak 12 puta dnevno. Beba ne može dojiti prečesto, ali možete dojiti premalo. Česti podoji potaknut će laktaciju pa ako beba spava, slobodno je probudite kako bi jela. Nemojte je pustiti da bez dojenja bude duže od 4 sata tijekom noći ili 2 sata tijekom dana.

8. Prepuna dojka
Vaše će se tijelo prilagoditi djetetovu apetitu, a količina mlijeka će se povećati. Ako propustite hranjenje, grudi se mogu upaliti, što se manifestira osjećajem vrućine i tvrdoćom dojke. Dojka koja je prepuna mlijeka može biti prilično bolna. Vrući tuš može pomoći da se mlijeko 'otpusti'. Također, možete koristiti tople obloge i izdajati se kako biste potpuno ispraznili grudi i ublažili pritisak.

7. Prljave i mokre pelene
Najlakši način da utvrdite je li vaša beba dovoljno jela, jest da prebrojite prljave i mokre pelene. Prvi dan nakon rođenja bebe, očekujte jednu mokru i jednu prljavu pelenu. Njihova prva prljava pelena vjerojatno će biti tamna i ljepljiva poput katrana.
Drugi dan očekuju vas dvije prljave i dvije mokre pelene. Treći dan očekujte po tri pelene. Nakon toga možete očekivati 3-4 prljave pelene i 5-6 mokrih. Sve dok vaša beba proizvodi dovoljno mokrih ili prljavih pelena, znate da se baš fino najela.

6. Ispucale bradavice
Ispucale bradavice jedna su od najčešćih pritužbi dojilja. Konstantna vlaga i sisanje bradavica, mogu isušiti i oštetiti vašu kožu. Kao pomoć, možete koristiti kreme dostupne u ljekarnama, paziti da bradavice budu čiste, suhe i zaštićene, kako biste smanjili rizik od pucanja.

5. Mlijeko se mijenja
Možda ćete se iznenaditi kada vidite da vam mlijeko mijenja konzistenciju i boju u danima nakon rođenja djeteta. Onog dana kada se dijete rodi, proizvodit ćete kolostrum. Ovo gusto, žućkasto mlijeko je superhrana za novorođenče. Prepuna je antitijela i hranjivih tvari i opskrbljuje novorođenče svime što mu je potrebno za dobar start u život. Mlijeko će se početi razrjeđivati i ponekad se može činiti prerijetkim. Nemojte se uznemiriti. To ne znači da ono gubi svoju nutritivnu vrijednost. Majčino mlijeko se mijenja i prilagođava rastućem apetitu bebe i njezinim promjenjivim prehrambenim potrebama.

4. Začepljeni kanalići
Začepljeni mliječni kanali jedna je od najmučnijih epizoda kod dojenja. Zato je važno da svaku dojku u potpunosti ispraznite kako biste izbjegli začepljenje. Nakupljanje mlijeka u začepljenom kanalu može dovesti do kvržica, boli, pa čak i mastitisa. Ako osjećate da ne možete u potpunosti isprazniti dojku, možete učiniti nekoliko stvari. Topli oblog pomaže u oslobađanju mlijeka. Također, možete koristiti ručne ili električne pumpe za izdajanje.

3. Djete odbija dojku
Dojenje je komplicirana vještina za koju je potrebno vrijeme. Postoji mnogo uobičajenih problema koji se mogu činiti alarmantnima. Ako beba postane nervozna ili se povlači dok doji, možda joj je mlaz prejak. Pustite je da se odmori i uhvati dah prije nego što ponovno počne sisati. Bebe također odustaju kada mlijeko teče presporo ili je dojka prazna. To se rješava prebacivanjem bebe na drugu, puniju dojku.

2. Nepravilan prihvat dojke
Jedan od najčešći problema za majke koje doje je kada beba nepravilno zahvaća dojku. Ako se beba dobro ne uvati za bradavicu, ne može se najesti. Uvježbati dobar prihvat, prvi je korak do uspješnog dojenja.
Važno je da bebina usta budu dovoljno otvorena prije nego što je stavite na dojku. Cijela areola bi trebala biti u bebinim ustima. Možda mislite da to zvuči nemoguće, ali je tako. Njezina su mala usta veća nego što mislite.

1. Mliječni blister
Možda ćete primijetiti malu bijelu točkicu na vrhu bradavice. Ove bolne kvržice poznate su kao mliječni blisteri. Nastaju kada slojevi kože rastu preko otvora mliječnog kanala i u njima se zadrži mlijeko. Mliječni mjehurići mogu biti iznimno bolni i neugodni. Redovito dojenje ili masaža bradavica pomoći će u njihovu rješavanju.
Koliko god vam se dojenje činilo kompliciranim, zapamtite, sve je to prirodno u procesu dojenja i nema razloga za zabrinutost.