Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA PUTU DO BEBE: Što sve može otežavati začeće i kojih se navika trebamo odreći da povećamo šanse za trudnoću

Autor Jelena Pervan

Ponekad nije dovoljno pratiti ciklus i piti prenatalne vitamine.

 shutterstock_743904028-640x427.jpg Izvor: Shutterstock

Pokušaj ostvarivanja začeća za neke parove može biti prilično izazovan i dugotrajan proces. Mnogo je savjeta kako možemo povećati šanse za začeće, od praćenja ciklusa, uzimanja kvalitetnih prenatalnih vitamina i zdrave prehrane, a ginekologinja Temeka Zore za The Bump savjetuje što bi parovi svakako trebali izbjegavati prilikom pokušaja začeća.

Pušenje

Osim što povećava rizik za rak pluća, crijeva i gušterače te negativno utječe na opće zdravlje, pušenje može ugroziti vaše šanse za začećem. Pušenje kod žena ubrzava proces starenja jajnih stanica što može dovesti do rane menopauze i povećati rizik od neplodnosti.

Neka istraživanja pokazuju da pušenje može mijenjati strukturu i funkciju spermija no dobra je vijest što je proizvodnja spermija konstantna pa ako vaš partner danas prestane s pušenjem, šteta može biti umanjena za tri mjeseca, s novom opskrbom spermijima. 

Pretjerani unos kofeina

Nema potrebe za potpunim izbacivanjem kave, ali smanjenje broja šalica u danu je dobrodošlo. Istraživanja pokazuju različite rezultate na smanjenje plodnosti, ali dvije šalice dnevno su u redu, ističe ginekologinja Zore. 

Alkohol

Iako je nejasno koje točno količine alkohola utječu na plodnost, istraživanje je pokazalo da više od dvije čaše dnevno mogu smanjiti plodnost i povećati vrijeme začeća. Ako planirate dijete, pijte samo povremeno, a alkohol u trudnoći potpuno izbjegavajte, savjetuje ginekologinja. 

Premalo kretanja

Žene koje umjereno vježbaju imaju nešto veće šanse za začeće od onih koje su nedovoljno fizički aktivne. Najbolje je započeti polako i onda polagano dizati tempo. Za početak parkirajte auto nešto dalje pa šetajte do odredišta. Umjesto lifta, koristite stepenice. Pronađite fizičku aktivnost koja vas veseli jer su veće šanse da ćete ostati redoviti.

 žena vježba u prirodi Izvor: Shutterstock

Pretjerano vježbanje

Umjereno vježbanje pogoduje začeću, ali pretjerano vježbanje može imati suprotan efekt. Jedno od mogućih objašnjenja za to je što pretjerano vježbanje može voditi u ozbiljan gubitak kilograma i hormonalni disbalans što može negativno utjecati na redovitost mjesečnice.

Brza hrana

Ginekologinja napominje kako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će neka hrana ili suplementi utjecati na veću plodnost, ali iskustva pokazuju da svi imaju benefite od smanjenja šećera i procesirane hrane, a povećanja unosa voća, povrća i zdravih masnoća. Balansirana prehrana pomoći će u održavanju vaše tjelesne težine i regulaciji inzulina što značajno utječe na šanse za začeće.

 žena jede krafne Izvor: Shutterstock

Kronični stres

Nemoguće je eliminirati sav stres iz svakodnevnog života, ali neka istraživanja potvrđuju da razine stresa utječu na mogućnost začeća, posebice ako je stres prisutan dulje vremena jer utječe na ovulaciju i plodnost. Ginekologinja predlaže da u slučajevima većeg stresa potražite psihološku pomoć ili neku opuštajuću aktivnost. 

Riba bogata živom

Neka riba sadrži visoke razine žive što može negativno utjecati na razvoj ploda i mogućnost zadržavanja trudnoće. Ako planirate začeće, izbjegavajte ribe poput sabljarke, skuše, tune i morskog psa.

BPA

Bisfenol A kemijski je spoj koji možemo pronaći u raznim kućnim proizvodima. Endokrini je disruptor što znači da može utjecati na hormonalne funkcije, a posebno na reproduktivne hormone.

Jedno je istraživanje otkrilo da žene kojima je dijagnosticirana neplodnost imaju značajno veće razine bisfenola A u krvi od ostalih žena. Veće razine ovog spoja u tijelu mogu smanjiti uspjeh tretmana za plodnost. Izbjegavajte skladištenje ili zamrzavanje hrane u plastičnim posudama, pijenje iz plastičnih boca i prebacite se na staklo.

Možda će vas zanimati

Najnovije