Postoji mnogo parova koji pokušavaju dobiti dijete. U filmovima i na televiziji to će izgledati lako, ali činjenica je da zdravom paru može biti potrebno i do godinu dana da žena ostane trudna. Ako tome još dodate nedijagnosticirane probleme s plodnošću, može potrajati i dulje. Pokušaj začeća može prouzročiti nevjerojatan stres koji se kao otežavajući faktor nikako ne smije podcijeniti. Što žena više pokušava i što se više negativnih testova ponovi, postaje sve tjeskobnija, a tako se i mogućnost začeća znatno smanjuje.
Počet će se pitati nije li nešto u redu s njezinim reproduktivnim sustavom ili sa spermom njezina partnera? Zabrinut će se da možda nikada neće moći imati djece ili da će biti primorana na iscrpljujuću borbu za roditeljstvo.
Svemu tome treba dodati i činjenice da dodatni pritisak stvara svaka nova vijest o nečijoj trudnoći, i to što oko sebe primjećuje samo trudnice.

Stres smanjuje plodnost

Nakon što se sve ovo objasni, lako je vidjeti kako žena, koja pokušava zatrudnjeti, može postati tjeskobna i koliko to može utjecati na njezino mentalno zdravlje. Također, postoji misao da anksioznost i stres mogu imati velik utjecaj na sposobnost žene da zatrudni, i ona će se zapitati, hoće li to trajati beskonačno? Uznemirenost zbog nemogućnosti da zatrudni uzrokuje sve jaču tjeskobu, a zatim i sve više problema s plodnošću.

Utječe li anksioznost na plodnost?

Kratak odgovor na pitanje, može li anksioznost uzrokovati probleme s plodnošću je – da, može. Provedeno je bezbroj studija koje su pokazale da anksioznost i stres mogu igrati ulogu u nemogućnosti žene da zatrudni, a vezano je uz hormonsku sliku. Kada je žena pod stresom, njezino tijelo oslobađa veliku količinu hormona stresa, kortizola, što može dovesti do hormonskog disbalansa. Kortizol utječe na reproduktivno zdravlje i može uzrokovati nepravilan menstrualni ciklus. Nepravilan menstrualni ciklus pak otežava praćenje ovulacije i začeće.

Dobro objašnjenje za to je da, kad je ljudsko tijelo pod stresom, posebno ekstremnim, ono prelazi u način 'bježi ili bori se', a to znači da će privremeno 'ugasiti' dijelove tijela koji nisu potrebni za preživljavanje. Reproduktivni sustav bi bio jedan od onih sustava koje tijelo smatra nebitnima dok je u borbi i pokušava preživjeti.

Promjene u ponašanju

Tijelo je nevjerojatno pametno i zna da kada je žena pod stresom ili tjeskobna, možda nije najbolje vrijeme za začeće i rođenje djeteta. Međutim, nisu samo fiziološke promjene one koje mogu otežati začeće. Stres može uzrokovati smanjenje seksualnog nagona pa žena gubi interes za seksualnim aktivnostima.

Tada je sklonija popiti više kave, popušiti cigaretu i s vremena na vrijeme popiti čašu vina, a sve te navike ometaju njezinu sposobnost da zatrudni.

Što je s IVF-om?

Ako žena mora na potpomognutu oplodnju kako bi zatrudnjela, anksioznost također može uništiti njezine izglede. Liječenje neplodnosti nije jeftino, a većina žena nada se da će uspjeti od prve. Problem je u tome što prolazak kroz tretmane za liječenje neplodnosti, može biti nevjerojatno težak i iscrpljujući za tijelo i um žene.
Ako anksioznost utječe na plodnost kod zdravih žena, hoće li također utjecati na uspjeh s IVF-om i na izglede da trudnoća opstane?
Dobra vijest je da su provedene studije koje pokazuju da ne postoji velika korelacija između anksioznosti i uspješnosti IVF-a te da fiziološki i psihološki stres ne utječu na uspješnost IVF-a.

Kako smanjiti tjeskobu?

Ako postoji nešto što žene ne žele čuti kada pokušavaju zatrudnjeti jest da se 'samo opuste'. Ovo je nešto što ne govorite ženi koja pokušava zatrudnjeti. Savjet možda nije loš, ali stvara dodatni pritisak na ženu.
Postoje metode koje žene mogu koristiti kako bi pokušale smanjiti svoju tjeskobu. Jedna od najboljih je pokušati voditi dnevnik i biti u potpunosti iskren. Nitko ne mora vidjeti sadržaj, a zapisivanje može pomoći da skinete teret s leđa. Naravno, podrška je još jedna važna stavka koju ne trebate zanemariti. Svaka žena ima nekoga u svojoj blizini kome se može povjeriti.
Izlazak u prirodu i udisanje svježeg zraka, također može učiniti mnogo dobroga. Možete izaći s prijateljicom u kino ili na kavu i uživati u slobodnom vremenu. Hodanje je također odlična vježba koja može pomoći vašim izgledima za začeće. Naravno, jedna od najboljih stvari koje bi žena trebala učiniti, ako se osjeća preopterećeno, jest porazgovarati sa svojim liječnikom. Liječnik će možda ponuditi još neke metode koje će pomoći ženi da preuzme kontrolu nad svojom tjeskobom. Također, isključit će medicinske razloge zbog kojih žena nije zatrudnjela, što će ženi donijeti veliko psihičko olakšanje.