Glumačka legenda Robert De Niro iznenadio je javnost informacijom da je u 79. godini dobio sedmo dijete. Vijest je toliko iznenadila novinare da su iz straha da nisu dobro shvatili De Nira potvrdu te informacije zatražili i kod njegovog agenta. Istina, slavni glumac doista je dobio još jednog potomka čije ime i spol nije želio otkriti. A niti ime njegove majke, iako se nagađa da je riječ o njegovoj mlađahnoj djevojci, trenerici borilačkih vještina Tiffany Chen. Njih su dvoje snimljeni kako se drže za ruke u srpnju 2022., a u ožujku ove godine izgledala je trudno kada je napuštala jedan restoran u Santa Monici u Kaliforniji.

profimedia-0774727595.jpg
Profimedia De Nirova djevojka Tiffany izgledala je trudno kada su ju u ožujku ove godine snimili paparazzi na izlazu iz restorana

S bivšom suprugom Diahnne Abbott, Robert ima dvoje djece, 51-godišnju kćer Drenu i 46-godišnjeg sina Raphaela. S bivšom djevojkom Toukie Smith dobio je danas 27-godišnje blizance Aarona i Juliana, a s Grace Hightower ima 25-godišnjeg sina Elliota i 11-godišnju kćer Helen. 

profimedia-0304969570.jpg
Profimedia Glumac s najstarijom kćeri, 51-godišnjom Drenom

Prema provedenom istraživanju prosječna dob u kojoj muškarci u svijetu prvi put postaju očevi je oko 25 godina. No, prema većini državnih statistika, od 1980. do 2014. broj muškaraca koji postaju očevi s 35 godina, ili stariji, povećao se za 58%. U većini slučajeva, starija dob nije razlog za brigu. Većina ovih starijih očeva nema problema s plodnošću i njihova djeca nemaju ozbiljne fizičke probleme ili probleme u razvoju, kaže dr. Robert E. Brannigan, urolog i specijalist za mušku reproduktivnost na Sveučilištu Northwestern Feinberg medicinskom fakultetu. Ipak, to ne znači da je odgađanje očinstva potpuno bez rizika.

shutterstock_1814421410.jpg
Shutterstock Broj muškaraca koji postaju očevi s 35 godina, ili stariji, povećao se za 58 posto

Starenje predstavlja problem pri proizvodnji sperme

Žene se rađaju sa svim jajnim stanicama koje će im ikada biti potrebne. Muškarci su s druge strane doslovno tvornice sperme. Proizvedete otprilike 1000 plivača sa svakim otkucajem srca, kaže endokrinolog sa Sveučilišta u Washingtonu, dr. Bradley Anawalt. Većina ih nikada ne oplodi jajašce – otpuštaju se ili tijekom ejakulacije ili propadaju u tijelu kada im prođe vrijeme. Nakon što navršite 30 godina, dio vaše mašinerije počinje proizvoditi "ćorke", tvrdi dr. Ranjit Ramasamy, direktor za muško reproduktivno zdravlje i kirurgiju na medicinskom fakultetu Miller u Miamiju. Za to možete okriviti radijaciju, toksine iz okoliša i starenje.

shutterstock_4888153.jpg
Shutterstock Stručnjaci ističu da većina starijih očeva nema problema s plodnošću i njihova djeca nemaju ozbiljne fizičke probleme

Kako postajete stariji i ovi faktori se počnu gomilati, počinjete gubiti Leydigove stnice – koje se nalaze u testisima i proizvode testosteron – i Sertolijeve stanice, koje pružaju potporu, zaštitu i prehranu tijekom razvoja spermija, ističe dr. Brannigan. Kao rezultat toga, vaše tijelo počinje proizvoditi više defektne sperme koja sadrži genetske mutacije koje bi mogle nauditi vašem budućem djetetu. Prosječan 30-godišnji tata prenese oko 55 mutacija svojem potomku, prema časopisu Nature. No svake godine taj se broj udvostručuje. To znači da se svakih 16 godina broj mutacija koje prenosite udvostručuje. Za 50 godina – kada ćete imati 80  – za sobom ćete ostaviti 8 puta više genetskih mutacija.