Pedesetogodišnja Amerikanka MicheleHall s Floride, u listopadu 2018. godine doznala je da je trudna već 26 tjedana jer su joj jajnici uspjeli proizvesti još jedno jajašce u tim godinama, i to zadnje je ostalo oplođeno.

No, može li se zatrudnjeti i nakon menopauze?

Zapamtite, do menopauze niste stigli dok ne prođe jedna čitava godina bez menstruacije. Jednom kada ste u postmenopauzi, nivoi hormona su se dovoljno promjenili da jajnici više neće otpustiti jajašca. Ne možete više prirodno zatrudnjeti.

Menopauza i perimenopauza

Izraz 'menopauza' često se koristi za opisivanje vremena života nakon vaših prvih simptoma, ali postoji i više od toga. Menopauza se ne događa preko noći.

Dok ste u reproduktivnim godinama, proizvodite estrogen, progesteron, luteinizirajući hormon (LH) i folikul stimulišući hormon (FSH). U sredini mjesečnog ciklusa, LH, FSH i estrogen rade zajedno, te potiču jajnike da oslobode zrelo jaje tijekom ovulacije.

Ovulacija se ne može dogoditi ako nivoi hormona nisu unutar optimalnog raspona. Ako je jaje oplođeno, LH stimulira proizvodnju progesterona da održi trudnoću.

Perimenopauza

Perimenopauza je vrijeme tranzicije – 'promjena života'. Vaši jajnici počinju stvarati manje estrogena i progesterona. Nivoi LH i FSH počinju da rastu kako vaši jajnici postaju manje reaktivni na njih.

Kako nivo hormona varira, možda ćete početi primjećivati simptome poput vrućice i noćnog znojenja. Vaše menstruacije postaju nepravilne u dužini i učestalosti. Vaši jajnici mogu otpustiti jajašce nekih mjeseci, ali drugih ne.

Trudnoća poslije menopauze
Shutterstock 

Iako vam plodnost opada, i dalje možete začeti. Ako ne želite zatrudniti, morate koristiti kontracepciju i tijekom perimenopauze. Ova faza može trajati nekoliko godina.

Menopauza

Tijekom perimenopauze, čini se da su se menstruacije zaustavile, ali tada one ponovo počinju. To se može dogoditi više puta, što vas može prevariti u pomisli da ste dostigli menopauzu iako niste.

Ako je prošlo cijelu godinu od vašeg posljednjeg ciklusa, došli ste do menopauze. Kod većine žena to se događa negde u dobi između 40 i 55 godina, sa prosječnom starošću od 51. godine.

Jednom kada dostignete menopauzu, nivo LH i FSH ostaje visok, a nivo estrogena i progesterona i dalje nizak. Više ne ovulirate i ne možete začeti.

Postmenopauza

Jednom kada se dogodi postmenopauza, nivo hormona više neće biti u odgovarajućem opsegu za ovulaciju i trudnoću. Kontrola rađanja više nije potrebna.

In vitro oplodnja poslije menopauze (IVF)

In vitro oplodnja
Shutterstock Doctor in blue gloves does control check of the in vitro fertilization process using a microscope. Closeup. Horizontal., Image: 339874438, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

IVF poslije menopauze pokazala se uspješnom.

Jajašca u postmenopauzi više nisu održiva, ali postoje još dva načina na koje možete iskoristiti IVF. Možete koristiti jajašca koja ste zamrznuli ranije u životu ili možete koristiti svježa ili smrznuta jajašca donora.

Također će vam trebati hormonska terapija da pripremite svoje tijelo za implantaciju i da rodite bebu na vrijeme.

U usporedbi sa ženama u premenopauzi, vjerojatno je da će žene u postmenopauzi imati i manjih i većih komplikacija trudnoće nakon IVF-a.

Ovisno o vašem zdravstvenom stanju, IVF nakon menopauze možda nije opcija za vas. Korisno je konzultirati se sa stručnjakom za plodnost koji je radio sa ženama u postmenopauzi.

Ipak, zapamtite!

Što ste starije, veća je vjerojatnost da imate već postojeće zdravstveno stanje koje bi moglo zakomplicirati trudnoću i porođaj.

Nakon menopauze, možda ćete moći zatrudniti uz pomoć terminskih terapija hormonima i IVF. Ali nije jednostavno, niti je bez rizika. Ako razmišljate o IVF-u, trebat će vam stručno savjetovanje o plodnosti i pažljiv medicinski nadzor.