Mnogi fizički, emocionalni i faktori promjene načina života nakon prvog djeteta mogu utjecati na šansu da ponovno zatrudnite. Iako se mnogo više pažnje posvećuje primarnoj neplodnosti, ni sekundarna neplodnost nije tako rijetka. Ona predstavlja situaciju kada partneri ne uspijevaju ostvariti trudnoću nakon godinu dana redovitih, nezaštićenih spolnih odnosa, usprkos tome što su u prošlosti začeli jedno ili više djece bez ikakvih problema. Sa ovim problemom se suočava oko 11 posto parova. Uz pretpostavku da se neplodnost „ne može njima dogoditi“ jer su se već ostvarili kao roditelji, i da su u pitanju prolazne teškoće, par koji doživljava sekundarnu neplodnost može odgađati traženje pomoći za svoje probleme (čekati duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina i šest mjeseci za žene iznad 35 godina). Međutim, odugovlačenje traženja uzroka često znači nižu stopu uspjeha liječenja, jer neki uzroci neplodnosti mogu se s vremenom pogoršati - kao što je endometrioza ili rast mioma.

shutterstock_629813870.jpg
Shutterstock Problem sa sekundarnom neplodnosti je taj što parovi pretpostavljaju da se njima taj problem ne može dogoditi, jer već imaju jedno dijete

UZROCI SEKUNDARNE NEPLODNOSTI:

Sekundarna neplodnost je uzrokovana istim problemima koji uzrokuju i primarnu neplodnost. Jedna trećina slučajeva se odnosi na muškarce, druga na žene, a treća na probleme kod oba partnera (ili rjeđe, ostaje nerazjašnjena). Pojedine mame planiraju djecu jedno za drugim, ali u nekim slučajevima je tijelu neophodno i 18 mjeseci da se nakon porođaja vrati u normalu! Naravno, to je individualno, ali i tu činjenicu treba imati u vidu.

Godine 

Mogu biti značajan faktor, posebno ako ste bili puno mlađi kada ste dobili prvo dijete ili ste kasno počeli stvarati obitelj. U mnogim slučajevima parovi odlažu trudnoću nakon prvog djeteta. Vrhunac plodnosti žene je od sredine 20-ih do ranih 30-ih, znatno se smanjuje od 35. godine, a posebno nakon 40. godine. Do 45. godine, šansa da zatrudnite iznosi šest posto po ciklusu. Sve žene se rađaju sa svim jajnim stanicama koje će ikada imati na raspolaganju. Što su stanice starije, duže su izložene faktorima sredine koji mogu smanjiti njihovu kvalitetu ili, čak, izazvati delikatne mutacije gena. Vremenom također dolazi do opadanja rezervi jajnih stanica. Riječ je o fiziološkoj pojavi koja je individualna i uvjetovana je genetskim faktorom. U prosjeku, kvaliteta jajne stanice je slabija poslije 38. godine života. Jajašca loše kvalitete mogu se čak i oploditi, ali će mnoge žene spontano pobaciti čak i prije nego što shvate da su bile trudne.

Navike

Ako ste stekli ružnu naviku pušenja ili povećali unos alkohola od vaše posljednje trudnoće, to također može biti faktor neplodnosti. Tu spadaju i nedostatak sna (potrebno je najmanje sedam sati sna), nedovoljno kretanja i aktivnosti, ali i nepravilno disanje (abdominalno - trbušno disanje je bolje nego „plitko“ - gornjim dijelom pluća), kao i emocionalna uznemirenost.

Težina

Ako ste značajno dobili ili izgubili na težini od rođenja vašeg prvog djeteta, to može dovesti do sekundarne neplodnosti. Indeks tjelesne mase (BMI) koji predstavlja odnos između težine i visine, pokazatelj je stupnja uhranjenosti. Ako je kod vas BMI – indeks prekomjerno visok ili nizak, može utjecati na ovulaciju. Zato pokušajte održavati težinu u zdravoj ravnoteži.

Prehrana

Neadekvatna prehrana loše utječe na plodnost (posebno dijeta ili pak prejedanje). Otprilike jedna trećina žena ne zadovoljava potrebe organizma za željezom (čija je rezerva smanjena nakon prve trudnoće), a trećina za kalcijem. Međutim, sa zdravim načinom prehrane potrebno je oko tri mjeseca da se vaše "prehrambene rezerve" vrate u normalu nakon što ste dobili dijete. Izbjegavajte namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (brzina kojom se hrana razgrađuje i pretvara u glukozu, koja je pogonsko gorivo za organizam). Tijelo najbrže razgrađuje jednostavne ugljikohidrate iz bijelog brašna, tjestenine, kolača, šećera - oni su njegov glavni energent, a njihova prekomjerna konzumacija se najčešće optužuje za povećanje kilaže. Suprotno tome, hrana sa niskim glikemijskim indeksom polako otpušta šećer u krvi, pa se dugo zadržava osjećaj sitosti poslije obroka.

Nedostatak podrške

Nerijetko se događa da se parovi kod kojih se javila sekundarna neplodnost suočavaju s nerazumijevanjem okoline. S obzirom da već imaju dijete, njihovu borbu za još potomstva ponekad zanemaruju ili ignoriraju čak i porodica i prijatelji. Zato neki odustaju od pokušaja još tijekom dijagnostičke procedure. Međutim, ne bi trebalo tako reagirati jer potreba parova sa sekundarnom neplodnošću za liječenjem je ista kao kod parova sa primarnom neplodnošću.

Ako još dojite prvo dijete

To će također potrajati oko tri mjeseca nakon što prekinete sa dojenjem. Ne zaboravite na dodatak folne kiseline, koji trebate uzimati ako želite zatrudnjeti (šest mjeseci prije očekivane trudnoće). 

shutterstock_1911731668.jpg
Shutterstock Ako još dojite prvo dijete postoji mogućnost da je to uzrok nemogućnosti da ostvarite drugu trudnoću

Opće zdravstveno stanje

Brojne bolesti - poput dijabetesa, hipertenzije (visokog krvnog tlaka), astme ili artritisa - mogu utjecati na plodnost, kao i lijekovi koji se koriste za njihovo liječenje (na primjer, za reguliranje visokog tlaka ili za snižavanje kolesterola).

Cervikalna sluz 

Hormonalne promjene mogu utjecati na konzistenciju vaše vaginalne sluzi, koja u nekim slučajevima može biti neprijateljsko okruženje za spermu. Ako sluz postane previše gusta ili ljepljiva, čak i zdravi spermatozoidi će imati problema "plivati" kroz nju do grlića materice (cerviksa), kako bi se susreli s jajašcem. Korištenje lubrikanata, antihistaminika (lijekova protiv alergije) i dekongestanata (preparata koji olakšavaju neprohodnost gornjeg respiratornog trakta), kao i vaginalna infekcija mogu utjecati na vašu cervikalnu sekreciju.

Začepljenje jajovoda

Vaše jajašce i sperma vašeg partnera mogu biti savršeno zdravi, ali dok se ne sretnu i spoje u „idealnom“ okruženju, nećete ostati trudni. Posebno ako su se vaši jajovodi postali neprohodni nakon prve trudnoće. Oštećenje jajnika je odgovorno u oko 15 posto slučajeva sekundarne neplodnosti. Postoje mnogi uzroci, uključujući priraslice uzrokovane carskim rezom, razne komplikacije u trudnoći, infekcije, upalne bolesti u maloj zdjelici, miomi (izrasline u zidu materice), endometrioza.

Izostanak ovulacije

U oko 30 posto slučajeva sekundarne neplodnosti, krivac je anovulacija odnosno izostajanje ovulacije. Uzroci uključuju sindrom policističnih jajnika (PCOS), visoku razinu prolaktina i hormona štitne žlijezde (posebno TSH), neke kronične bolesti, velike promjene u težini, produženo ekstremno vježbanje... Pored preparata klasične medicine, od pomoći mogu biti akupunktura, refleksologija i fitoterapija. Ako patite od sindroma policističnih jajnika, a lako ste začeli prvo dijete, debljanje je vjerojatno faktor trenutne teškoće da zatrudnite - to zaustavlja ovulaciju. Međutim, istraživanja su pokazala da čak i manji gubitak težine može povratiti ovulaciju.

Hormoni

Kod sekundarne neplodnosti je često prisutan poremećaj razina nekih hormona (najčešće se radi o sniženom progesteronu ili poremećenoj funkciji štitne žlijezde). Zato je potrebno provesti adekvatno liječenje. Kod žena s endometriozom, problem može biti prekomjerna proizvodnja prostaglandina, hormona koji igra važnu ulogu u oplodnji i usađivanju (implantaciji) oplođenog jajašca.

Koagulacija

Moguće je i da postoji poremećaj vezan za faktore koagulacije (zgrušavanje krvi), ili neka specifična antitijela u krvi, odnosno neki imunološki sindromi - što zahtijeva liječenje.

Endometrioza

Kada se stanice endometrija - sluznice materice – izađu iz maternice i nastane se po trbušnoj šupljini, dolazi do kronične bolesti pod nazivom endometrioza. Endometrijsko tkivo reagira na promjenljive razine hormona u tijelu žene za vrijeme menstrualnog ciklusa i ponaša se poput tkiva u maternici koje krvari za vrijeme mjesečnice. To može dovesti do upale i formiranja tkiva s ožiljcima, uzrokujući bolove. Ako je endometrijsko tkivo prisutno u jajovodima, nerijetko dolazi do njihove neprohodnosti, što često zna biti razlog neplodnosti. Kod blagog oštećenja, laparoskopska operacija može riješiti ovaj problem, ali u težim slučajevima najbolje rješenje je potpomognuta oplodnja odnosno IVF oplodnja (in vitro fertilizacija), klasična laboratorijska tehnika izvantjelesne oplodnje.

shutterstock_1629543655.jpg
Shutterstock Ako je endometrijsko tkivo prisutno u jajovodima, nerijetko dolazi do njihove neprohodnosti

Miomi

U pitanju su izrasline vezivnog tkiva, koje mogu nastati na maternici ili unutar nje (na mišićnom zidu maternice ili grlića), mijenjajući njen oblik i veličinu. Miomi su obično bezopasni, a u većini slučajeva nemaju simptome, mada mogu biti problematični kod oko 20 posto žena. Više su karakteristični za žene iznad 35 godina.

Upala zdjelice 

Riječ je o upali gornjeg reproduktivnog trakta žene (maternice, jajovoda i jajnika, kao i okolnih organa). Među najčešćim uzročnicima su spolno prenosive bolesti - klamidija i gonoreja. Kod 40 posto žena sa neliječenom klamidijom razvija se upalna bolest, koja se može proširiti na maternicu, jajovode i jajnike i uzrokovati njihovo trajno oštećenje. Infekcija često dovodi do začepljenja jajovoda i posljedične neplodnosti ili vanmaternične trudnoće.

Stres

Iako neki liječnici odbacuju vezu između stresa i plodnosti, mnogi ipak vjeruju da oslobađanje kortizola - hormona stresa - može narušiti delikatnu hormonsku ravnotežu i napraviti „kaos“ što se tiče reproduktivnih procesa u tijelu. Oni smatraju da je stres jedan od ključnih uzroka sekundarne neplodnosti.

Problem kod muškarca

Žene često i brzo same sebe okrive za neplodnost, ali postoji realna mogućnost da problem leži u partneru. Nedavne studije su pokazale da kvaliteta i količina sperme i kod muškaraca počinje opadati nakon 35. godine. Problemi mogu nastati i kao posljedica bolesti, povrede, stresa i/ili faktora sredine. Moguće je da postoji "blokada u sistemu za isporuku sjemena", a u nekim slučajevima se radi i o poremećaju imunološkog sustava koji uzrokuje da tijelo razvije antitijela na vlastitu spermu. Antitijela se mogu "zakačiti" na površinu spermatozoida i ometati njihovo kretanje ili sposobnost za oplodnju jajašca.

shutterstock_2003769035.jpg
Shutterstock Kvaliteta i količina sperme i kod muškaraca počinje opadati nakon 35. godine

Najčešći uzroci sekundarne neplodnosti:

  • muška neplodnost zbog malog broja ili odsustva spermatozoida, problema sa njihovim oblikom (problem građe spermatozoida) ili pokretljivošću
  • problemi žene sa ovulacijom (neredovne ili izostanak ovulacije)
  • blokirani jajovodi
  • endometrioza
  • miomi
  • ponavljani spontani pobačaji

Tekst: Yumama.com