Ako ste razmišljali o tome da se još jednom upustite u iskustvo ponovne trudnoće i još jednoga poroda, važno je razmotriti što o tome kažu stručnjaci. Jer, druga ili treća trudnoća, porodi pa dolazak još jednoga djeteta u obitelj, lijep je događaj, ali sa sobom nosi i neka pitanja na koja biste trebali imati odgovor.

Važno je da se majka tjelesno i mentalno oporavi nakon prethodnog poroda, kao i trenutačno stanje u obitelji. Naravno, mnoge roditelje zanima i koja je idealna razlika u dobi između prvog i drugog djeteta, odnosno svakog sljedećeg.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje od 18 do 24 mjeseca razmaka između poroda i ponovne trudnoće kako bi se smanjio rizik od rođenja bebe s manjom porođajnom težinom i komplikacija u trudnoći.

mama s dvoje djece
Shutterstock 

No, naravno, mnogi parovi imaju i manju razliku među djecom, a ne događaju im se navedeni problemi. Istraživanje dr. Gizachewa Tessema potvrdilo je kako je Svjetska zdravstvena organizacija svoje preporuke temeljila na ograničenim dokazima iz zemalja s ograničenim resursima. Njegov, naime, tim proveo je veće istraživanje, usredotočeno na ishode trudnoće u zemljama poput SAD-a, Norveške i Australije, a nalazi su izgledali potpuno drugačije: 'Usporedili smo približno 3 milijuna poroda od 1,2 milijuna žena s najmanje troje djece i otkrili rizik nepovoljnih ishoda poroda nakon intervala između trudnoća kraćeg od šest mjeseci nije bio veći nego za one rođene nakon intervala od 18-23 mjeseca', iznio je svoj zaključak.

Stoga, preporučuje se planiranje intervala od 18 do 24 mjeseca između trudnoća, ako imate povijest prijevremenih poroda ili gubitka djeteta.

Koja je preporučljiva dobna razlika između djece?

O odgovoru na ovo pitanje uglavnom presuđuju vlastita iskustva partnera, odnosno budućih roditelja. Neke obitelji imaju iznimno pozitivna iskustva s dobnom razlikom većom od četiri godine jer odgovara njhovoj obiteljskoj dinamici pa im je ugodnije roditeljstvo da u isto vrijeme nemaju dvoje pelenaša ili neke probleme koji se pojavljuju kod djece male dobne razlike.

Opet, nekim obiteljima odgovara da sve 'dječje bolesti' prežive odjednom i da njihova djeca imaju vršnjačko-prijateljski odnos.
Svaka dobna razlika ima svoje prednosti i nedostatke pa o obitelji ovisi čemu su skloniji.

Stoga, zaista ne postoji čarobna razlika u godinama koja funkcionira za sve obitelji jednako. U planiranju drugog djeteta važno je odabrati ono što smatramo ispravnim i što odgovara našim osobnim okolnostima.

Kako utječe dob majke?

S godinama dolazi do pada plodnosti, a nakon 35. godine dolazi do prilično naglog pada. Također, veće su stope pobačaja za žene koje pokušavaju zatrudnjeti u kasnim 30-ima ili kasnije. Preporuke su stručnjaka da bi žene starije od 35 ipak trebale na sljedeću trudnoću čekati duže od 6 mjeseci od prethodnog poroda.