Mama Tamara je jedna od onih mama koje su odlučile dojiti svoje prvo dijete što duže, ali ona i suprug su željeli i drugo dijete, s malom dobnom razlikom, što je značilo da treba ostati trudna dok još doji

'Čim sam rodila prvo dijete, pedijatrica mi je rekla da dokle god dojim da su šanse za novim začećem prilično niske, 2 – 3 posto, i to me je mučilo', priča svoje iskustvo Tamara.

Godinu dana je dojila svoje prvo dijete i to na zahtjev, i nije uspjela ostati trudna.

'Tada sam odlučila prorijediti dojenja svome jednogodišnjem sinu. Nastavila sam ga povremeno dojiti tijekom dana budući da je već prešao na krutu hranu, a noćna sam dojenja izbacila. Zadnji mu je podoj bio prije spavanja, što znači da je najveća stanka dojenja bila od 8 do 10 sati. Nakon nekoliko tjedana ove rutine imala sam prvu ovulaciju nakon poroda i ostala trudna s drugim djetetom', sjeća se Tamara promjene koje učinila s dojenjem da bi ostala trudna.

Bez obzira na to jeste li nedavno postali mama i niste spremni na novu trudnoću ili želite dojiti bebu a spremni ste na drugu trudnoću, pitanje s kojim se bavite je - možete li ostati trudni dok dojite?

Što se događa s ovulacijom nakon poroda?

Kada nastupi prva menstruacija, tada je došlo i do prve ovulacije, a sve ovisi o tomu dojite li ili ne i koji vam je razmak između podoja.

Ako žena ne doji, prva ovulacija može se pojaviti najranije 25 dana nakon poroda, dakle, plodni možete biti ubrzo nakon što ste postali majka.

Međutim, ako dojite, tajming prve menstruacije je individualan. Tijekom dojenja oslobađa se prolaktin koji smanjuje mogućnost ovulacije i tako sprečava trudnoću. Iako je mogućnost da ostanete trudni prvih 5 do 6 mjeseci dojenja iznimno niska, samo 3 posto, ona ipak postoji.

test za trudnoću
Shutterstock 

Zašto? Što češće dojite, odnosno ako svoju bebu prvih 6 mjeseci isključivo hranite svojim mlijekom i ako hranite bebu na zahtjev, razina prolaktina je visoka. No, čim se pauza između dojenja poveća na 4 sata danju, a više od 6 sati noću, razina prolaktina opada i šanse za začećem su veće.

Stoga, za one koji žele malu razliku u godinama među svojom djecom, a žele prvo dijete dojiti, priroda ima rješenje, a koje je opisala Tamara.

Međutim, majke koje nisu spremne za sljedeću trudnoću, mogu se prikloniti zagovornicima metode ‘ekološkog’ ili ‘potpunog’ dojenja, a temelji se na principu neograničenog dojenja, odnosno dojenja prema djetetovim potrebama i željama, tijekom kojeg bi tijelo proizvodilo visoku raziinu prolaktina i ujedno sprečavalo ovulaciju.

Naravno, naglašavamo da liječnici smatraju kako ova metoda nije pouzdana (samo 98%) i kako za sigurnu kontracepciju ipak treba potražiti neka druga, 100 posto učinkovita rješenja.