Postoje različiti savjeti o tome kako začeti bebu, od načina na koji trebate živjeti do hrane, pića i suplemenata koje trebate konzumirati. Zadržat ćemo se na onom staromodnome načinu koji je funkcionirao otkad je čovjeka, a zapravo je nastavak na sat iz biologije o reprodukciji iz osnovne škole. Ako je s vašim zdravljem sve u redu, ovi su savjeti posve dovoljni da uskoro postanete roditelji.

Kada imati odnose?

Velike su šanse za začeće ako imate nezaštićeni spolni odnos pet dana prije ovulacije ili na sam dan ovulacije. Pogreška broj jedan koju žene čine kada pokušavaju zatrudnjeti? Nemaju odnose u pravo vrijeme.

Računajući prvi dan mjesečnice, kao prvi dan ciklusa, većina žena ovulira oko 14 dana prije sljedeće menstruacije. Dakle, ako vaš ciklus varira između 24 i 30 dana, ovulirat ćete negdje između 10. i 16. dana. Jednom kada se jajašce oslobodi iz jajnika, ono je prijemljivo za spermu i može se oploditi u roku 12 do 24 sata. No spermiji mogu biti sposobni za oplodnju još danima nakon odnosa... i to je razlog zbog kojeg možete imati spolne odnose danima prije ovulacije i svejedno ostati trudni. Ako je vaš ciklus redovit, dobro znate kad vam je ovulacija. Ako ne, postoje načini kako da to otkrijete.

Koliko često imati odnose?

Logika govori da je veća šansa za trudnoćom ako imate češće spolne odnose. No broj spermija zapravo može biti manji ako muškarci prečesto ejakuliraju. S druge strane, ako muškarci tjednima ne ejakuliraju, spermatozoidi su relativno stari i možda nisu toliko sposobni za plivanje i oplodnju jajašca. Stručnjaci savjetuju da je prava formula - odnosi svaki drugi dan i ne više od jednom dnevno.

zaljubljeni par
Shutterstock 

Jesu li poze presudne za začeće?

Dobra vijest je da ne morate čitati Kama Sutru ili raditi bilo kakve akrobacije da biste zatrudnjeli. Niti morate svaki put biti u misionarskom položaju. Nijedna studija nije otkrila da je jedan položaj bolji od drugog.

Neki stručnjaci još uvijek preporučuju gornji položaj muškarca, tako da se sperma taloži najbliže mjestu gdje bi trebala biti, na vrhu vagine. Neke pak žene, koje pokušavaju zatrudnjeti, izbjegavaju biti u gornjem položaju iz straha da će gravitacija djelovati protiv sperme koja će odmah 'iscuriti'. Ali spermatozoidi su brzi plivači i do jajovoda dolaze za nekoliko sekundi. Ono što izađe nakon seksa samo je tekućina i nešto mrtve sperme.

Što učiniti nakon odnosa?

Neki stručnjaci preporučuju ostanak u krevetu od 20 minuta do sat vremena nakon snošaja kako bi sperma ostala sakupljena na vrhu vagine. Prema njihovu mišljenju, žena može podići koljena kako bi zadržala ovaj položaj ili postaviti stopala na zid, s bokovima na manjem jastuku.

Ne volite se izležavati? Drugi stručnjaci ionako ne vjeruju da prethodna teza ima znanstvene osnove. Dakle, ostati ležati nakon seksa ili ne - vi odlučite. No i jedni i drugi preporučuju da nakon seksa izbjegavate svaku aktivnost koja može povisiti vašu tjelesnu temperaturu, što znači bez vrućih kupki, sauna ili intenzivnijih tjelesnih aktivnosti.

Neka seks bude zabavan

Pokušaj začeća može biti stresan. Dakle, učinite sve da bude ugodan i zabavan. I dok lubrikanti mogu učiniti snošaj ugodnijim, pripazite da odaberete onaj 'siguran' za spermije.