Danas veliki broj parova odlaže trenutak kad će zasnovati obitelj. Dok su se u nekada na taj korak odlučivale u ranim dvadesetim godinama, žene sada ostaju u drugom stanju u tridesetim ili četrdesetim godinama. Danas je zabilježeno čak 50 posto više prvorotkinja iznad 40. godine, no liječnici ne preporučuju toliko odgađanje. 

Već poslije 35. godine šanse za začeće se poprilično smanjuju, dok su poslije 40-e godine života minimalne. Žene koje imaju više od 35 godina izložene su većem riziku od komplikacija u trudnoći u odnosu na mlađe žene. Ipak, većina njih kroz trudnoću prođe bez problema i rodi zdravu bebu. Najčešći problem s kojim se susreću žene u ovom životnom razdoblju jest nemogućnost da dođe do začeća, jer se plodnost smanjuje s godinama

shutterstock_1859609974.jpg
Shutterstock Stručnjaci ističu kako su šanse za začeće poslije 40-e godine života minimalne

KADA SU ŽENE NAJPLODNIJE? 

Žene su na vrhuncu svoje plodnosti u periodu od 18. do 24. godine. Nakon navršenih 35 godina plodnost žene počinje ubrzano opadati. Oko 94 posto žena starijih od 35 godina će uspjeti zatrudnjeti tek nakon trogodišnjeg pokušavanja, dok će isto uspjeti 77 posto žena starijih od 38 godina.

KOJI FAKTORI UTJEČU NA PLODNOS KOD ŽENA STARIJIH OD 35 GODINA?

Kvaliteta i kvantiteta jajnih stanica glavne su stavke koje utječu na žensku plodnost. Žene se rađaju s velikim brojem jajnih stanica (čak do 2 milijuna). U razdoblju puberteta taj broj opada na 300 do 400 tisuća. Tijekom svakog menstrualnog ciklusa samo je jedna (iznimno dvije) od dvadesetak jajnih stanica u zalihi spremna da bude oplođena i da se razvije u zdravu trudnoću. S godinama se broj ovih ’’spremnih’’ jajnih stanica smanjuje.

Starenjem ženin ciklus postaje kraći i nepravilniji, što može otežati napore da se začne dijete. Još jedan otežavajući faktor jest i sluznica maternice koja s godinama postaje sve tanja. Dovoljna zadebljanost sluznice važna je za "ugnježdenje" oplođenog jajašca u maternicu, gdje zatim počinje intenzivan razvoj.

Profimedia Zvijezde koje su prvo dijete rodile nakon 35. godine života

RIZICI TRUDNOĆE ZA BEBU I MAJKU STARIJU OD 35 GODINA

Dobra vijest je da žene koje imaju više od 35 godina ne moraju nužno imati više komplikacija u trudnoći od mlađih žena. Rizik za pojavu gestacijskog dijabetesa raste s godinama, ali uz pomoć pravovremenih savjeta ginekologa i uvođenja određene dijete u prehranu mogu se spriječiti ozbiljniji problemi.

Kod starijih trudnica postoje veće šanse za pojavu Downovog sindroma. One rastu s godinama, tako da kod dvadesetogodišnje žene iznose 1:2000, a kod četrdesetogodišnjakinje 1:100.

Žene koje imaju više od 35 godina imaju veći rizik od spontanog pobačaja. Starije trudnice su izložene većem riziku od povišenog krvnog tlaka što može dovesti do preeklampsije. Ginekolog koji vodi trudnoću može redovitim pregledima, praćenjem te adekvatnim liječenjem i savjetima spriječiti eventualni daljnji rizik.

Bebe starijih mama sklonije su prijevremenom rođenju ili se rađaju s niskom porođajnom težinom. Potreba za induciranjem porođaja, carskim rezom i asistiranim porođajem također je povećana kod starijih trudnica.