Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GINEKOLOG O NEIFORMIRANOSTI ŽENA: „Pacijentice od 36 godina misle da je plodno razdoblje vrijeme kad imaju menstruaciju"

Autor Roditelji.hr

Liječnici sve glasnije upozoravaju žene na neznanje kada je plodnost u pitanju i na opasnost sve dužeg odgađanja trudnoće

 Ginekolog o problemu neplodnosti i granici za IVF Izvor: Shutterstock

Postoje žene koje su ostale trudne s 45 godina, postoje i one koje su djecu dobile u 50-ima, no ginekolozi uporno ističu kako su takvi slučajevi više iznimka nego li pravilo. Jedan od njih je i njemački ginekolog dr. Jochen Tigges koji je objasnio do koje je dobne granice realno očekivati uspješno začeće.

„U određenoj mjeri to je individualno. Važne su rezerva i kvaliteta jajnih stanica. Tada biste zapravo trebali odvagnuti trud, troškove i fizički napor i vidjeti možete li nekome preporučiti liječenje s medicinskog i etičkog gledišta. U našoj ordinaciji imamo granicu liječenja do 45 godina, nakon čega ono definitivno više nema smisla. To je slučaj u većini praksi. Šanse za uspjeh nakon toga su zapravo blizu nule. Čak i ako uspijete prenijeti embrij u maternicu, šanse za rođenje djeteta manje su od jedan posto“, istaknuo je za portal Brigitte.

Ujedno se osvrnuo i na neinformiranost žena koje žive u zabludi unatoč godinama i znanju koje bi trebale imati. „Još uvijek imam pacijentice od 36, 37 godina koje vjeruju da je plodno razdoblje i dalje vrijeme kada imaju menstruaciju. Mnogi su doista dobro informirani, ali ne svi“, zaključuje.

 trudnoća i plodnost nakon 35. godine
'U našoj ordinaciji imamo granicu liječenja do 45 godina', ističe ginekolog Tigges
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije