Pred nama je najtoplije i najsunčanije godišnje doba, mnogima najdraže ljeto. Volite li svjetlost i sunce, evo koja imena u sebi sadrže svjetlost i sunce, a možda vam pomognu u odabiru imena za vaše malo sunce.

Lucija

Ime je vrlo popularno u Hrvatskoj i Sloveniji, a dolazi od latinske riječi lux i znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti je ovo ime bilo namijenjeno devojčicama koje su se rađale u rano jutro, u cik zore.

Zora

Ovo je stara hrvatska riječ koja označava dio dana neposredno prije izlaska sunca, kada dan, odnosno svjetlost tek počinje! Predivno, upečatljivo ime, a našega je porijekla.

Zašto su srpanjske bebe tako posebne
Shutterstock 

Nera

Ime hebrejskog porijekla, znači svijeća, svjetlost. Tradicionalno se davalo djevojčicama rođenima za Hanuku, jednog od najvećih židovskih blagdana, poznatog i kao Festival svjetlosti.

Aurora

Ime je latinskog porijekla i u doslovnom prijevodu znači 'zora'. Ovo je ime nosila i rimska božica zore i jutra, čije su se suze pretvorile u jutarnju rosu i koja najavljuje dolazak sunca, odnosno svjetlosti. Ovo je ime povezano sa znanstvenim pojmom za sjevernu, polarnu svjetlost - Aurora Borealis.

Hela

Dolazi od imena Helena koje je grčkog porijekla i označava baklju ili blistavu svjetlost. Ovo snažno i prepoznatljivo ime pojavljuje se u brojnim kulturama kroz različita povijesna razdoblja, a danas je dobilo status klasičnog imena.

Alina

Jedno od varijanti imena Helena, a slovenskog je porijekla i znači 'svijetla, lijepa'. No, ovisno o zemlji u kojoj je preuzeto, može imati i druga značenja, na primjer u Francuskoj simbolizira plemenitost, a na arapskom znači 'slavna'. Alina je ime koje se često koristi u Poljskoj i Rusiji, a prisutno je i u njemačkoj kulturi.

Imena za djevojčice i dječake koja znače svjetlost i sunce
Shutterstock 

Imena za djevojčice koja znače sunce

Aelia je drevno rimsko ime koje znači sunce.
Eliana je kći sunca.
Eleodora znači dar od sunca.
Kalinda je hinduističko ime, a sadrži i značenje sunca.
Tea je izvedenica grčkog imena Theia, grčke božice sunca.

Imena za dječake koja znače sunce

Arun je popularno ime u Kambodži, a znači sunce.
Elio je izvedenica imena Helios, grčkog boga sunca.
Kiran znači sunčeva zraka.
Ravi je hinduistički bog sunca.
Samson je ime hebrejskog podrijetla, a znači 'čovjek sunca'.