Većina parova prije planiranja obitelji razgovara o tome koliko djece žele. Neki se slože da je jedno dovoljno, drugi da je dvoje, a neki shvate da žele veću obitelj. To se dogodilo i novinarki Ambrosiji Viramontes Brody koja nikad nije mislila da će biti majka troje djece

'Prije nego što smo dobili prvu kćer, moj suprug i ja skicirali smo plan svih stvari koje želimo postići i dovesti u red prije proširenja obitelji. Putovati, kupiti kuću ili unajmiti stan u dobrom naselju i pronaći poslove u kojima smo uživali bili su na popisu. Zaista smo vjerovali da ćemo tek nakon što postignemo sve te ciljeve biti 'spremni' baviti se odgojem djece', iskrena je u svojoj ispovijesti. 

No, sad ima troje i dva psa, kaže, a ponekad se još uvijek ne osjeća spremnom za djecu. 

'Unatoč svom našem planiranju, bilo je toliko nepredviđenih prepreka koje nismo mogli planirati. Na primjer, nikada nismo očekivali dijagnozu neobjašnjive neplodnosti. Ili da ću napustiti ono što sam nekoć smatrala poslom kojim se zauvijek želim baviti. Zatim je došlo do neočekivanog preseljenja iz grada koji smo voljeli u drugo područje koje nas je odvelo dalje od moje obitelji', objašnjava Ambrosia. 

'Unatoč svim tim neplaniranim okolnostima, tek kad sam bila usred liječenja neplodnosti, shvatila sam da je savršeno vrijeme za osnivanje obitelji lažan koncept. Koliko god planirali, ništa nismo kontrolirali. Kad sam saznala da sam trudna s našom prvom kćeri nakon prve intrauterine inseminacije, bila sam izvan sebe od zahvalnosti što sam morala proći samo jedan ciklus liječenja neplodnosti. Zato što sam bila spremna podvrgnuti se onoliko ciklusa koliko je potrebno da imam dijete', otkrila je. 

Nakon što je dobila prvo dijete, prestala je planirati 'savršeno' vrijeme za drugo dijete. Tada se upitala je li spremna za drugo dijete i kako znati je li pravo vrijeme? Ovih sedam znakova će vam otkriti da jeste. 

Koji su znakovi da ste spremni za još jedno dijete?
Shutterstock 

Jeste li fizički i psihički spremni?

'Počela sam samu sebe nazivati pljačljivkom nakon što sam dobila djecu. Prije njih sam mogla gledati Bambija i ne plakati. Nakon djece? Zaboravi. Moj sin se smije, a ja se raspadam', istaknula je Brody.

Kao i mnogim ženama, tako su se i Ambrosiji emocije promijenile nakon što je postala majka i za sebe tvrdi da plače više nego inače, a osjećaji su se pojačali nakon rođenja prvog djeteta. 

'Što se mene tiče, nisam se osjećala kao ja prva dva mjeseca nakon rođenja djeteta zbog čega sam se zapitala je li ono što doživljavam normalno. Je li normalno plakati kad srušite bočicu ispumanog mlijeka? Jesam li ja jedina mama koja spava s rukom na bebinim prsima dok ona spava jer je SIDS zastrašujući?', zapitala se. 

S obzirom na to da su je emocije obuzimale, dogovorila je sastanak s liječnikom kako bi on procijenio pati li od postporođajne depresije. Međutim, osjećaji stresa i tjeskobe su se smanjili kad je naučila kako brinuti o svojoj bebi te kad je počela spavati u intervalima dužim od 10 minuta. 

'Tek kada se osjećate psihički i fizički spremni, razmislite o još jednom djetetu u obitelj. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o svojim planovima za povećanje obitelji kako biste bili sigurni da je vaše tijelo spremno za novu trudnoću', istaknula je. 

Smjernice o minimalnoj količini vremena između trudnoća se mijenjaju, međutim, Američki koledž opstetričara i ginekologa predlaže ženama da pričekaju najmanje šest mjeseci između trudnoća.

Naučili ste kako prihvatiti pomoć

'Nikad neću zaboraviti koliko sam se ljutila kad nisam mogla izaći iz kuće. Ti dani brige o dojenčetu dugi su, naporni i iscrpljujući. Lako je zaboraviti brinuti se o sebi, a tražiti pomoć je izazovno kad pokušavati svima biti sve', prisjeća se Brody. 

Ona ističe da roditelji moraju biti sigurni da je njihov odnos dobar prije nego što povećaju obitelj. 

'Moći zatražiti pomoć od bliske osobe ili voljene osobe od povjerenja ključna je kada odgajate više od jednog djeteta', naglasila je ova majka troje djece. 

Primjerice, za nju je, tvrdi, tjelovježba bila glavni lijek protiv stresa i tjeskobe, a to je činila svakodnevno prije nego što je rodila dijete. Međutim, dolaskom novog člana obitelji to je zanemarila. 

'Umjesto da spakiram bebu u kolica i odem na svježi zrak, pokušala bih pospremiti kuću ili raditi na knjizi za bebe. Umjesto da odvedem mami ili muži bebu na sat vremena kako bih ja mogla trčati, odbila bih pomoć i pokušala trčati sa svojom kćeri u kolicima', prisjeća se. 

Isto tako, kaže, nije željela u park s drugim mama jer je to zahtijevalo sređivanje. 

'Bila sam u krivu. Izlazak iz kuće i bavljenje nečim što mi donosi radost bilo je ključno za moje opće dobro. Nikoga nije briga kako izgleda vaša majica niti jeste li oprali kosu, a ne bi trebalo biti briga ni vas', zaključila je. 

Stoga, odvojite vrijeme za šetnju, druženje prijateljicama prije nego što dobijete drugo dijete. Isto tako, tražite i prihvatite pomoć partnera, prijatelja i rodbine.  Briga o sebi važna je za sve roditelje. 

Koji su znakovi da ste spremni za još jedno dijete?
Shutterstock 

Možete obavljati više zadataka istovremeno

Osim što trebate razmisliti o svojim financijama i provjeriti možete li si priuštiti još jedno dijete, sposobnost obavljanja više stvari istovremeno je neophodna prije što poželite dobrodošlicu još jednoj bebi u svojoj obitelji. 

'Ima još dana kada svog 10-mjesečnog sina nosim na desnom boku, a lijevom rukom ubacujem rublje u perilicu. Drugim danima prijavljujem svoju najmlađu kćer na Zoom dok dojim sina na lijevoj dojci. Ako ste sada multitasker i možete raditi dvije stvari u isto vrijeme, možda ste spremni za još jedno dijete', objasnila je Brody. 

Naučili ste biti nježni prema sebi

Biti sposobni prilagoditi se i znati iskoristiti moć spontanosti,  vrlo je važno kad širite obitelj.

'Nikad stvari neće ići po planu. Bit će izljeva bijesa, neplanirano punjenja pelena, nezgoda s odjećom i još mnogo toga. Bez obzira na to koliko vremena potrošite pripremajući se za svaki potencijalni scenarij, vjerojatno će vam se na putu naći još jedna neočekivana situacija. Jer je roditeljstvo kaotično', naglašava novinarka. 

Zato je važno znati oprostiti sebi ako vaš partner nešto pogriješiti i zaboraviti spakirati cipele u djetetov kofer. 

'Nemojte se ljutiti zato što ste pomiješali datum za školsko fotografiranje i poslali svoje dijete u školu u neusklađenoj odjeći. Dodatan član obitelj znači više odgovornosti i više balansiranja. Osim ako niste savršeni, bit će trenutaka kad ćete zaboraviti važan datum ili se pojaviti na posebnom događaju prekriveni bljuvotinom', iskrena je. 

Najbolje je iskoristiti takve situacije za smijeh i prihvatiti svoje nesavršenosti. 

Naučili ste živjeti od nekoliko sati sna

Imati dijete znači nikad više ne spavati na isti način. Ili nećete vratiti u svoj raspored spavanja jako dugo. Prijelaz s jedne bebe na dvije nije samo težak u smislu gubitka sna.

'U vrijeme kada se rodila moja druga kći, imala sam ograničen san i znala sam kako pregurati dan prije nego što se srušim. Dok sam zatrudnjela sa sinom, obje su kćeri spavale u svojim krevetima po osam do devet sati. Stoga je ponovno prilagođavanje na spavanje dojenčeta (ili u slučaju mog sina, na nespavanje) bilo teško', prisjeća se. 

Nedostatak sna čini osobu nestrpljivom i mrzovoljnom u određenim razdobljima dana. 

'Srećom, poslijepodne je savršeno vrijeme da predam djecu svom mužu ili ih pošaljem na njihove tečajeve plivanja ili plesa kako bih sebi osigurala malo slobodnog vremena. Također pokušavam spavati vikendom kako bih nadoknadila izgubljeni san. Sve ove taktike ne nadoknađuju kvalitetan san, ali to je strategija koja nam ide na ruku. Ako ste shvatili kako funkcionirati s nekoliko sati sna, možda ste spremni za još jedno dijete', istaknula je. 

shutterstock_499198669.jpg
Shutterstock Ne planirati dovoljno vremena za sebe, ali i za partnera pogreške su koje čini velik broj roditelja

Vaša je veza spremna za to

Odgoj djece ostavlja traga na odnosima. Nedostatak sna može potaknuti više nervoze među partnerima, a može se pojaviti ljubomora ako jedan član odlazi na posao van kuće, a drugi ostaje s djecom. 

'Dijete prodrma vaš svijet, na dobar način, ali potrebno je neko vrijeme privikavanja. Ravnoteža brige o djetetu uz njegovanje braka ili veze može vas učiniti preplavljenima raznim emocijama', istaknula je Ambrosia i prisjetila se neki situacija koje je i sama prošla. 

'Osobno sam postala frustrirana svojim mužem nakon rođenja naše prve kćeri jer sam osjećala da nosim veći teret roditeljstva. Dojila sam kćer, što je značilo da sam bila vezana za nju na način na koji moj muž nije. Osim toga, bili smo iscrpljeni. Malo sna, nešto stresa i iscrpljenosti rezultiralo je obiljem svađa. Iako je svađa normalna u svakoj vezi, tanka je linija između zdrave i nezdrave svađe.'

Odvojite vrijeme za rad na svom odnosu prije nego što poželite dobrodošlicu još jednom djetetu u obitelj. Terapija za parove jedan je od načina da pripremite svoju vezu za bebu, ali i da odvojite vrijeme za važne razgovore o tome što oboje želite i trebate prije drugog djeteta. Oboje morate biti na spremni prije nego što povećate svoju obitelj.

Osjećate se spremni ponovno postati mama

Ne postoji savršen trenutak ili popis za provjeru koji će vam reći kada je pravo vrijeme da svojoj obitelji dodate još jedno dijete. Isto tako, nema jasnog znaka koji pokazuje da je žena 'spremna' nositi se s još jednom bebom jer je majčinstvo teško i nepredvidivo. Uz to, nikad ne znaš za što si sposobna dok se ne upustiš u majčinstvo.

Odluka o drugom djetetu može biti ispunjena neizvjesnošću i sumnjom u sebe. Misao poput 'Jesam li spremna za još jedno dijete?' može biti zastrašujuće. Možda ćete razmišljati o svojim trenutnim okolnostima, svojoj emocionalnoj spremnosti i sposobnosti da preuzmete izazove roditeljstva drugog djeteta. To je osobno putovanje koje zahtijeva introspekciju i iskrene razgovore sa samim sobom i svojim partnerom.

'Jedan od načina da pristupite ovoj odluci je procijeniti svoje osjećaje o proširenju obitelji. Osjećate li osjećaj čežnje ili uzbuđenja pri pomisli na još jedno dijete? Ili se osjećate preopterećeno i niste sigurni jeste li spremni za dodatne odgovornosti? Odvajanje vremena za razumijevanje vaših emocija i motivacije može pružiti dragocjene uvide u vašu spremnost za još jedno dijete', objasnila je Ambrosia. 

Uz to, razmislite o sustavu podrške, financijama resursima te drugim praktičnim aspektima odgoja više djece.

U konačnici, ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje jeste li spremni za još jedno dijete. To je odluka koja je duboko osobna i jedinstvena za svakog pojedinca i par.

Ova pitanja vam mogu pomoći 

Pitanje: Kako da znam jesam li spremna za drugu bebu?

Odgovor: Odluka o spremnosti za za drugo dijete uključuje razmatranje različitih čimbenika. Razmislite o svojoj emocionalnoj spremnosti, procijenite svoj sustav podrške i procijenite svoju financijsku stabilnost. Također je bitno razgovarati o svojim osjećajima s partnerom i razmotriti kako će još jedno dijete utjecati na vašu obiteljsku dinamiku. 

Pitanje: Jesam li spremna za još jedno dijete ako se još uvijek prilagođavam roditeljstvu s prvim djetetom?

Odogovor: Prilagodba na roditeljstvo može biti izazovna, osobito s prvim djetetom. Ako se još uvijek prolazite kroz izazove roditeljstva, važno je dati si vremena za prilagodbu prije nego što razmislite o proširenju obitelji. Usredotočite se na izgradnju jakih temelja s prvim djetetom prije nego što odlučite na sljedeći korak. 

Pitanje: Kako se mogu emocionalno pripremiti za još jednu bebu?

Odgovor: Emocionalna priprema za drugu bebu zahtijeva poštenu samoprocjenu. Odvojite vrijeme kako biste istražili svoje osjećaje o proširenju obitelji i riješili sve brige ili strahove koje možda imate. Iskreno i otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o svojim nadanjima, strahovima i očekivanjima. 

Pitanje: Što trebam uzeti u obzir prije nego što se odlučim na drugo dijete?

Odgovor: Važno je razmotriti čimbenike kao što su vaša emocionalna spremnost, financijska stabilnost, sustav podrške i dinamika odnosa. Razmislite o tome kako će proširenje obitelji utjecati na vašu obiteljsku dinamiku i razgovarajte o svojim osjećajima i brigama s partnerom.

Pitanje: Postoji li savršeno vrijeme za još jedno dijete?

Odgovor: Ne postoji savršeno vrijeme za još jedno dijete, budući da su okolnosti i prioriteti svake obitelji jedinstveni. Vjerujte svojim instinktima i uzmite u obzir faktore kao što su vaša emocionalna spremnost, financijska stabilnost i dinamika odnosa kada donosite ovakve odluke. U konačnici, odluka o drugom djetetu duboko je osobna i treba je donijeti na temelju onoga što vama i vašem partneru odgovara.