Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠANSE ZA TRUDNOĆU SE SMANJUJU S GODINAMA: Kako povećati šanse za začeće nakon 35.?

Autor Sunčica Got

Šanse za uspješno začeće znatno su manje s 35 nego s 25 godina.

 žena na porodu Izvor: Shutterstock

Sve više žena prvo dijete rađa nakon trideset i pete, a neke i u ranim četrdesetima. Iako su šanse za začeće znatno manje, zdrava je trudnoća moguća, a šanse možete povećati brigom o sebi i strpljenjem, piše Kingdom of Baby.

Vodite evidenciju o menstruaciji

Redovito vođenje evidencije o menstruaciji pomoći će vam da uočite eventualne nepravilnosti u ciklusu i na vrijeme reagirate. Praćenje mjesečnice pomoći će vam da odredite plodne dane i dan ovulacije. Dostupan je cijeli niz aplikacija koje vam u tome mogu pomoći.

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Cink i folat su antioksidansi koji igraju važnu ulogu u muškoj i ženskoj plodnosti. Oni se bore protiv slobodnih radikala koji mogu štetno djelovati na spermije i jajne stanice. U svoju prehranu uključite raznoliko i po mogućnosti što manje tretirano voće, povrće, sjemenke, orašasto voće.

 trudnica s testom za trudnoću Izvor: Shutterstock

Održavajte optimalnu tjelesnu težinu

Pretile žene imaju manje šanse za uspješno začeće, posebno nakon trideset i pete godine. Isto tako, pretjerana mršavost također može otežati začeće jer utječe na redovitost ciklusa. Višak masnoća povećava razine estrogena što može nepovoljno utjecati na plodnost.

Izbjegavajte procesiranu hranu

Zdrave masnoće u prehrani povećavaju šanse za trudnoću, ali procesirane masti poput margarina, pržena i ostala procesirana hrana potencira upalu u organizmu i smanjuje šanse za začeće.

Uzimajte kvalitetne prenatalne komplekse

Kvalitetan prenatalni kompleks trebao bi se piti i nekoliko mjeseci prije pokušaja začeća, a njegov bi sastav trebao biti prilagođen ženinim specifičnim potrebama pa ga nemojte uzimati na svoju ruku već se savjetujte sa stručnjakom i obavite potrebne pretrage da se utvrdi trenutni vitaminsko mineralni sastav tijela te vaše potrebe.

Umjereno vježbajte

Redovito vježbanje osnažuje ženu i priprema je za trudnoću i za porod, ali oblik vježbanja prilagodite svojim potrebama i svakako izbjegavajte prevelike napore.

 trudnica vježba Izvor: Shutterstock

Prestanite pušiti

Pušenje može uzrokovati probleme s plodnošću i kod muškaraca i kod žena. Kemikalije u cigaretama negativno utječu na jajne stanice i smanjuju njihovu produkciju.

Možda će vas zanimati

Najnovije