Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRIJEVNE INFEKCIJE KOD DJECE: Kako pomoći mališanu kod povraćanja i proljeva?

Glavni uzročnik proljeva kod djece je crijevna infekcija, odnosno gastroenteritis koji je obično virusni, ali može biti i bakterijski, posebice ako ste bili negdje na putu

 bolesno dijete Izvor: Shutterstock

Simptomi ove bolesti pojavljuju se naglo i burno. Eksplozivna zelena tekuća stolica i povraćanje svega što dijete pojede ili popije. Takav proljev i povraćanje mogu dovesti do dehidracije i zato djetetu treba davati puno tekućine, najbolje vode, te rehidracijsku otopinu. Dobra pića su i mlijeko mladog kokosa, voda s malo limuna ili čaj od sljeza i matičnjaka.

Kako davati djetetu tekućinu koju odmah povrati?

Dajte djetetu svako malo po gutljaj tekućine, a kad vidite da je više odmah ne izbacuje, povećajte je na više gutljaja. Izbjegavajte gazirana i slatka pića.

Ako dojite možete nastaviti s dojenjem, dapače, tako ćete malom bolesniku na najjednostavniji način dati potrebnu tekućinu koja će blagotvorno djelovati na nadražen želudac te antitijela za borbu protiv virusa. Dojenje vas u ovoj situaciji može spasiti jer je to tekućina koju će dijete najlakše popiti i zadnju izbaciti.

 bolesno dijete pije čaj Izvor: Profimedia

Kada početi s hranom?

Vjerojatno ćete morati na kratko sačekati sa hranom dok se ne uvjerite da će sve što dijete unese i ostati u organizmu. Nije tako strašno ako ne može ništa zadržati od hrane i cijeli dan, ali je izrazito važno da unosi tekućinu. Zato mu stalno nudite piti, ali pomalo. Ako ne uspijevate nikako da zadrži barem dio tekućine, obavezno se obratite liječniku. Kod male djece pratite pelene. Ako imate redovito mokre pelene, dijete uzima dovoljno tekućine.

Koju hranu ponuditi?

Kad dijete više ne povraća svaki gutljaj tekućine ili hrane koji mu dajete, možete mu ponuditi rižu sa sluzi, bananu, kuhanu mrkvicu i jabuku. Lijekove protiv proljeva treba izbjegavati i ne treba davati antibiotike.

Higijena je važna

Pobrinite se da svaki član obitelji ima svoj ručnik, djetetu ga mijenjajte i ne dozvolite da koristi zajednički ručnik, primjerice za ruke. Redovito mu perite ruke. Nemojte ga voditi u kolektiv s djecom barem nekoliko dana.

Vjerujte instinktu

Obavezno se obratite liječniku ako povraćanje ne staje, trbuh i dalje boli, ako vidite krv u stolici, djetetove ruke i stopala su hladni. Vodite se svojim instinktom. Ako vas nešto brine, obavezno potražite pomoć liječnika.

Možda će vas zanimati

Najnovije