Kod dojenčadi, pogotovo ako su još isključivo na mlijeku, vrlo je teško ‘detektirati’ proljevastu stolicu. No, utješno, kod tako male djece proljev i nije tako česta pojava, pogotovo kod one koja su isključivo dojena.

Bebe, koje se hrane adaptiranim mlijekom, mogu dobiti proljev kod promjene mliječne formule, a tada je dobro posavjetovati se s pedijatrom.

Stoga, ako primijetite stolicu sa sluzi ili krvi u njoj ili stolicu koja ima neugodan kiseli miris, moglo bi se raditi o proljevu. Osim navedenih promjena na stolici, obratite pozornost i na broj prljavih pelena. Ako je njihov broj povećan i stolica izgleda drugačije, gotovo da možete biti sigurni da je riječ o proljevu.

Trebate li nastaviti dojiti ili dijete hraniti na bočicu?

Kod proljeva je najveća opasnost za dijete da stolicom izbaci previše tekućine i poremeti ravnotežu elektrolita (soli) u tijelu. Tekućinu i elektrolite kod proljeva treba nadoknaditi.

Stoga, kod dojene djece, koja imaju proljev, dojenje je najbolji lijek. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja su važna za djetetov razvoj i koja će mu pomoći u borbi protiv infekcija, a uz to dojenjem ćete spriječiti da dijete dehidrira. Kako biste pomogli djetetu da ozdravi, morate otkriti što je uzrok proljeva. Najčešći uzroci proljeva kod dojene djece su virusne infekcije, kao što je rota virus, adenovirus ili gripa.

Kod djece koja se hrane na bočicu do šest mjeseci, važno je znati nekoliko stvari. Njima, za razliku od isključivo dojene djece, ionako uz bočicu treba davati piti tekućinu jer od umjetnog mlijeka mogu ožednjeti. Kad dobije proljev, bebi koja je na mliječnoj formuli treba davati više tekućine, vode i čaja te pripremiti i rehidracijsku sol namijenjenoj dojenčadi kako biste nadoknadili sve što je tijelu potrebno i premostili to vrijeme koje vam je potrebno da stignete liječniku.

Kada hitno posjetiti liječnika?

  • Ako proljevasta stolica ne prestaje ni nakon 6 sati.
  • Ako primijetite da je dijete pospanije nego obično i nije zainteresirano za kontakt.
  • Ako ima visoku temperaturu i povraća.
  • Ako su mu uvučene fontanele.
  • Ako dugo gleda bez treptaja.
  • Ako je smanjena količina mokrih pelena.
  • Ako ima oslabljen refleks sisanja, odnosno odbija tekućinu.

Što s bebom koja je već počela dohranu?

Kod dojenčadi starije od šest mjeseci, osim virusnih infekcija, uzroci proljeva mogu biti i reakcije na uvođenje novih namirnica. Ako ste primijetili da se proljevasta stolica pojavila nakon uvođenja neke namirnice i dijete nema temperaturu, vratite se nekoliko dana na dobro prihvaćene namirnice. Ako stolica postane normalna u roku 24 sata, vjerojatno je riječ o ‘kritičnoj’ namirnici pa odgodite njezino uvođenje.

No ako proljev i dalje ne prolazi, vjerojatno je riječ o nekoj virusnoj infekciji pa se obratite liječniku.

Novije preporuke pedijatara su da nastavite s hranom koju je dijete već dobro prihvatilo, ali se pobrinite da uzima dovoljno tekućine i obratite pozornost na znakove dehidracije.

U ljekarnama postoje probiotici za malu djecu, a prije upotrebe razgovarajte s pedijatrom o vrsti probiotika i količini s obzirom na dob bebe.

Oralna rehidracijska sol ili tekućina služi kako ne bi došlo do dehidracije, pogotovo ako dijete uz proljev ima i temperature te odbija hranu. U tim solima, odnosno tekućinama nalaze se minerali i soli koji su iz tijela izgubljeni zbog dehidracije. Također, u njima se nalazi i mala količina šećera koja pospješuje apsorpciju vode.