Često na ulici ili u parku imamo prigodu vidjeti kako maleni od godinu dana jedu kolače, krafne, kekse, peciva... Djeca odmalena razvijaju prehrambene navike koje već u djetinjstvu, a posebice kasnije, mogu stvarati probleme s debljinom i zdravljem. Ako se pitate kad biste djetetu mogli ponuditi određene slatkiše, evo savjeta...

ZA POČETAK ZDRAVI DESERTI

shutterstock_1323566549.jpg
Shutterstock Postoje zdrave varijante slatkiša koje možete ponuditi svom mališanu

Desert je jelo koje se poslužuje nakon obroka i u pravilu je slatkog okusa: kolač, keksi, sladoled, torta... Ne preporučuje se redovito nuditi takve slastice djeci prije navršene treće godine života. Međutim, postoje i neki drugi deserti koji su zdravi i potpuno odgovaraju dječjoj dobi i pritom su ukusni. To je razno svježe voće, voćne kašice, voćne salate, puding od riže, deserti od bobičastog voća, voćni jogurti, sušeno voće i sl.

Takve su slastice odlična alternativa raznoraznim pecivima i slatkim keksićima. Voćni deserti ujedno su sjajan izvor vitamina i minerala te organskih kiselina. Tako, na primjer, kolač sa sirom može nadopuniti potrebe za kalcijem u djetetovu organizmu, a usput zadovoljiti i potrebu za slatkim.

Naravno, nije zabranjeno djetetu ponuditi kolač od jabuka ili nekoga drugog voća, osobito ako je kolač domaći pa dobro znate da niste pretjerali s količinom šećera u njemu. No, s drugim desertima u kojima su šećeri često skriveni, treba puno više paziti. Donosimo podjelu u kojoj je dobi djetetu dopušteno ponuditi određene deserte.

OD 0 DO 1 GODINE

shutterstock_1465625270.jpg
Shutterstock 

Ovako maloj djeci najbolji obrok, a ujedno i desert, još je najčešće majčino mlijeko, no nakon navršenih šest mjeseci počinje eksperimentiranje s dohranom u kojoj će ulogu deserta preuzeti sok od svježe iscijeđenog voća i voćne kašice bez dodatka šećera, umjetnih boja i konzervansa. Držite se dobro poznatog voća, a za egzotično voće bit će vremena kad dijete bude starije. Cilj je izbjeći neugodne alergije, zato se uglavnom preporučuju jabuke, kruške, banane te šljive.

Jabuke su bogate vlaknima i lako probavljive, a mališanima će se svidjeti okus. Sok od šljiva pogodan je za dojenčad koja pati od opstipacije (zatvora stolice), baš kao i svježi plod šljive ili kašica. S grožđem budite oprezni jer može izazvati stvaranje plinova u crijevima, bol u trbuhu i uznemiriti dijete.

Marelice se u svježem obliku savjetuju davati tek nakon 10. mjeseca (gotove kašice od marelice i prije, od 6. mjeseca), baš kao i breskve koje su bogate kalijem, a ne sadržavaju puno šećera.

Osim voćnih deserta, za djecu od 8. mjeseca nadalje proizvode se krekeri od riže, bez umjetnih sladila, glutena i bojila, koji se lako grickaju pa će dijete uživati kušati i takav desert.

OD 1 DO 2 GODINE

shutterstock_1353058784.jpg
Shutterstock 

Nakon proslave prvoga rođendana polako se na djetetov jelovnik uvode i druge vrste voća. Ako dijete ne pokazuje nikakve znakove alergije, ponudite mu citrusno voće bogato vitaminom C: naranče, mandarine, grejp. Ponudite djetetu kivi da se navikne na okus i, ako ga dobro prihvati, budite sigurni da će djetetov imunološki sustav biti dodatno ojačan.

U ovoj dobi djeci koja ne pate od alergije na kravlje mlijeko (i koja ga dobro podnose) možete ponuditi i pjenasti desert od svježeg kravljeg sira i voća. Izmiksajte sir s bananom ili nekim drugim voćem ili u sir dodajte malo domaćeg džema. Možete kupiti i kekse koji su po sastavu također prilagođeni najmlađima jer se vrlo lako tope u ustima.

OD 2 DO 3 GODINE

shutterstock_378013927.jpg
Shutterstock 

Ako je dijete mršavije građe, a mama voli peći kolače, neka taj svoj hobi iskoristi u svrhu pripreme zdravog deserta od sira ili domaćih keksa, ali u koji se ne stavlja mnogo šećera i koji ne sadržava margarin, kakao i čokoladu jer se te namirnice još ne bi trebale naći na jelovniku. Kravlji je sir dobar zato što ne gubi svoja korisna svojstva pri termičkoj obradi. Djeci s viškom kilograma bolje je dati pečenu jabuku umjesto kolača s jabukom, pjenasti desert od sira i voća, a ne kolačiće sa sirom.

OD 3 DO 5 GODINA

shutterstock_1778070716.jpg
Shutterstock 

Mnogi roditelji misle kako je nakon treće godine djetetu moguće ponuditi iste deserte koje uzimaju i odrasli. To nije točno. Čokoladne torte i slatki bomboni još nisu primjereni djeci predškolske dobi. Čokolada može izazvati alergiju i povisiti uzbuđenost živčanog sustava. Izbjegavajte torte s masnim kremama, karamele, bombone, industrijski proizvedene kekse koji nisu namijenjeni djeci i radije naviknite dijete na zdraviji oblik deserta kao što su prirodna marmelada (u manjim količinama), sušeno voće i nemasni kolačići.

Ovo je tek djelić primjera zdravih slastica, izbor je, dakako, još veći što je dijete starije i što više roditelji imaju mašte i želje učiti o zdravoj prehrani. U svakom slučaju, voće je osnova za sve zdrave deserte, pa tako možete napraviti i vlastiti sladoled, s minimalnim dodatkom šećera jer voće već u sebi sadržava prirodni šećer.