U prošlosti, kad nije bilo Interneta, društvenih mreža pa ni telefona, savjeti iskusnih mama i baka prenosili su se u obitelji generacijama i u susjedstvu. Mnoge generacije djece odgojeno je na savjetima i trikovima u koje su žene uvjeravale mlade i novopečene mame da su pomogli njihovim mališanima, a u to vrijeme vjerojatno nije ni bilo drugih metoda. Tako ste sigurni čuli od svojih baka, prabaka, svekrva, rođakinja ili susjeda da su majke u prošlosti olakšavale rast zubića svojim bebama laganim masiranjem desni gazom ili prstom umočenim u rakiju ili vino.

Iako je danas jasno da je ovo zastarjeli savjet, na forumima i Internetu još postoje rasprave o tome je li ovo preporučljivo.

Tako je jedan 10-mjesečni dječak iz američkog grada Arkansas završio u bolnici nakon što mu je mama dala bourbon kako bi mu olakšala rast zubi. Tada 28-godišnja Lori Sheppard navodno nije mogla smiriti bebin plač i dodala je ovo žestoko alkoholno piće u njegovu bočicu s mlijekom. Beba je bez svijesti odvedena u bolnicu i imala je 0.19 promila u krvi, a mama je uhićena.

Rekla je da mu je dala paracetamol i ibuprofen protiv boli, a djetetova baka savjetovala je da mu malo alkohola umasira na desni.

A ovo su zastarjeli savjeti za brigu o bebama koji više ne drže vodu:

Rižine pahuljice u mlijeku pomoći će bebi da bolje spava

Prije šestog mjeseca života, odnosno prije pravih znakova spremnosti, beba ne treba jesti krutu hranu pa ni rižine pahuljice u mlijeku. Istraživanja su pokazala da prerani unos krute hrane može štetiti razvoju probavnog sustava, ali utjecati na eventualni razvoj pretilosti kasnije u životu.

Beba završila u bolnici zbog bakinog savjeta koji ste sigurno svi čuli
Shutterstock 

Bebe treba kupati svaki dan

Bebe se znoje drugačije od odraslih i ne trebaju kupanje svaki dan, osim ako se jako ne zaprljaju nuždom ili povraćanjem. Bebu je dovoljno prebrisati vodom i vaticom po vratu i na pelenskom području, svaki dan, dok je kupati možete svaka dva do tri dana.

Bebe trebaju spavati u tami i tišini

Iako neke bebe imaju izrazito lagan san, većina se može sasvim dobro nositi s bukom i svjetlošću. Ako vaše bebe od početka naviknu na spavanje u različitim uvjetima, bit će lakše i vama i njima.

Ako reagiraš na svaki bebin plač, razmazit ćeš je

Jedan od potencijalno opasnih savjeta je onaj da bebu treba puštati da plače dok se sasvim ne umiri. Podizanje uplakane bebe u zagrljaj govori joj da je sigurna i da će njezini bližnji uvijek biti blizu da je utješe.

Sve bebine boce i dude trebaju se sterilizirati do trećeg mjeseca

Bebine bočice i dudice trebaju se sterilizirati prije prvog korištenja, no kasnije ih je dovoljno prati vodom i sapunom ili u perilici ako je u uputama tako navedeno.

Beba mora imati strogi raspored hranjenja

Iako se čini da ima smisla bebu hraniti po rasporedu, preporuka je da beba jede na zahtjev, odnosno kad je gladna, pogotovo u prva dva mjeseca života. S vremenom ćete početi primjećivati neki ritam koji će beba razviti, no važno je pratiti njezine prirodne znakove gladi i sitosti.