Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONTROVERZNE METODE ODGOJA: Ako dobije po guzi, neće to ponoviti ili neka se isplače pa će zaspati

Autor Sunčica Got

Ponašanje nije samo ponašanje, iza njega uvijek stoji neka veća potreba.

 dijete plače Izvor: Shutterstock

Dijete treba znati da su sve njegove emocije u redu, ali da sva ponašanja nisu. Roditeljima bi cilj trebao biti da dozvole djetetu osjećanje svih emocija, ali da ga nauče kako ih izraziti i ponašati se u skladu s njima. Djetetovo ponašanje uvijek je njegov način komunikacije s nama, ističe psihologinja Jessica VanderWier. Roditeljstvo je izazovan put, a mnogi popularni savjeti ne djeluju jer im često nedostaju dva važna elementa, a to su znatiželja i refleksija na ono što se događa. Ovo su neki od njih.

Treba dobiti po guzi pa više to neće raditi

Fizičke kazne poput ovih, u djetetu stvaraju strah od vlastitih roditelja i ne uče ih novim vještinama već ih često vode u još veće borbe s ponašanjem. Umjesto toga, probajte otkriti zašto se dijete tako ponaša, koje nove vještine treba naučiti kako bi počelo drugačije komunicirati.

Samo traži pažnju, pusti ga

Traženje pažnje je prirodna ljudska potreba. Kad se dijete želi povezati s roditeljima, a druge metode ne djeluju, ono tada ulazi u problematična ponašanja. Zamislite kako bi vama bilo da vas partner ignorira, a vi ga trebate. To bi sigurno utjecalo na vaše ponašanje i cijeli odnos.

 Dijete ima noćnu moru.jpg Izvor: Shutterstock

Neka se isplače pa će zaspati

Jedan od najvećih razloga djetetove borbe sa spavanjem je nelagoda zbog separacije. Odvojenost od roditelja na toliko dug period može biti težak. Vaše dijete u svakom trenutku treba znati da ste povezani, čak i kad ste razdvojeni. razgovarajte o tome po danu i prije spavanja, osmislite male rituale koji će mu pomoći u prevladavanju straha.

Pošalji je u sobu pa će naučiti biti poslušna

Koju će lekciju dijete naučiti ako ga pošaljete u sobu? Sobu će početi povezivati s kaznom, a ne s mjestom za igru i odmor. Neće naučiti ni neki novi način komunikacije ni regulacije emocija. Radije se fokusirajte na ponašanja koja želite mijenjati pa s djetetom o njima razgovarajte prije nego dođe do izazovne situacije.

 dijete se ljuti Izvor: Shutterstock

Samo ga ignoriraj i prestat će

Ignoriranjem djetetu nećete pokazati što je bilo krivo u njegovom ponašanju i što bi trebalo napraviti umjesto toga kako bi zadovoljilo svoje potrebe. Radije se zapitajte kako mu takvo ponašanje služi i kojim ga novim vještinama trebate naučiti da bolje izrazi vlastite potrebe.

Možda će vas zanimati

Najnovije