Svaka trudnoća kao i porođaj su drugačiji, a tijekom očekivanja bebe imate devet mjeseci da se bolje pripremite za porod, psihički i fizički. Iako vas nitko ne može 100 posto pripremiti na porod, pročitajte što bi mame voljele da su čule prije poroda.

1. Budite spremni, ali ne previše

Dobro je imati plan poroda i popis stvari koje su vam potrebne, ali također je važno prihvatiti činjenicu da stvari možda neće ispasti onako kako planirate. Prihvaćanje te činjenice moglo bi vam pomoći da lakše i opuštenije prođete kroz sve.

2. Možeš ti to!

Buduće majke, htjele ne htjele, prije porođaja naslušaju se tko zna koliko različitih priča i iskustava od drugih žena, pa se često s osjećajem straha pitaju mogu li sve to izdržati. I upravo zato mnoge mame kažu da su samo trebale čuti jednostavne riječi: "Možeš ti to!"

3. Najvjerojatnije nećete roditi na putu do bolnice

Gotovo da nema trudnice koja u jednom trenutku nije strahovala hoće li u bolnicu stići na vrijeme. Stručnjaci stalno naglašavaju da porod ne dolazi baš brzo nakon prvih trudova, pa u većini slučajeva ima i više nego dovoljno vremena da se stigne do rodilišta.

undefined
Shutterstock 

4. Vjerojatno će vas poslati kući

Upravo zbog straha da neće stići u rodilište na vrijeme, mnoge trudnice zapravo prerano odlaze u rodilište pa se vraćaju kući. To se događa relativno često jer trudnice odlaze čim osjete prve trudove, a liječnici tada procjenjuju da dijete neće tako skoro izaći.

5. Ne razmišljajte o velikoj nuždi tijekom poroda

Mnoge majke se boje da im ne pobjegne stolica tijekom poroda. No, ne treba uopće razmišljati, jer za liječnike i primalje to je sasvim normalna pojava. Također, prije poroda, kao i prije većih operacija, daje se klistir, prije svega da se spriječi izlazak veće količine stolice tijekom porođaja i onečišćenja djeteta i porođajnih rana (kod ureza međice, razdora međice i rodnice). Saznajte može li se izbjeći klistir prije porođaja.

6. Možda želite odgurnuti partnera od sebe

Bez obzira na to koliko ga volite i s jedne strane želite da bude uz vas, emocije tijekom poroda su vrlo jake pa ga možda želite odgurnuti od sebe. Jednostavno, trudovi vas tjeraju na znojenje, a možete biti i nervozni pa nećete željeti nikoga u blizini (osim onih koji moraju biti tu). Čak i ako u nekom trenutku budete grubi, vaš bi partner to svakako trebao razumjeti.

7. Imat ćete "dvostruki porod"

Mnoge se trudnice iznenade kada shvate da se nakon poroda moraju još malo pogurati kako bi izbacile posteljicu. Nemojte se previše brinuti jer što se boli tiče nije to još jedan porod.

8. Porod je drugačiji od svega što ste ikada doživjeli

Žene često kažu da im nitko nije rekao kakav je pravi osjećaj poroda, ali razlog tome je što ne postoji ništa slično što bi vam pomoglo da unaprijed shvatite te osjećaje. Porod je potpuno novo životno iskustvo koje se teško može opisati riječima.

Izvor: Yumama