Tek se posljednjih godina o kolostrumu kao o vrlo dragocjenom mlijeku. Neki ga zovu i prvim cjepivom jer štiti imunitet djeteta. Kolostrum je zapravo prvo mlijeko koje se stvara u majčinim prsima, katkad već tijekom trudnoće, a najčešće prva dva do tri dana nakon porođaja. Ono je gušće od običnog mlijeka, ima ga u malim količinama i žućkaste je boje. 

ZAŠTO JE BITAN?

Iako neočekivanog izgleda - neke se majke uplaše da je mlijeko koje prvo izlazi pokvareno - ono sadrži sve što je potrebno djetetu: vitamine, minerale i puno više obrambenih antitijela no što će majčino mlijeko ikada više sadržavati. Zato je kolostrum zaista dragocjen i majka bi trebala pokušati dati ga svom djetetu.

shutterstock_738255001.jpg
Shutterstock Kolostrum je gušći od običnog mlijeka i žućkaste je boje

JOŠ NEKE PREDNOSTI KOLOSTRUMA

Stvara se u manjim količinama - maksimalno do 100 ml na dan - no koncentracije hranjivih tvari u njemu su veće. Za dijete je lako probavljiv, jer sadrži manje količine teže probavljivih šećera i masnoća. Kroz nekoliko dana, kako će se dojenje uspostavljati, kolostrum će se sve više pretvarati u zrelo mlijeko.

Važnost kolostruma posebno se ističe kod djece koja su potencijalni alergičari. Ako u obitelji ima alergičara, dijete bi obavezno trebalo dobiti kolostrum jer će on obložiti i zaštititi sluznice probavnog trakta od napada loših bakterija. Važno je takvoj djeci ne davati bočicu, ako je to ikako moguće, kao ni bilo kakav oblik kravljeg mlijeka.