Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POMICANJE SATA NA ZIMSKO VRIJEME UTJEČE I NA VAŠE MALIŠANE: 5 taktika koje će vam pomoći da izbjegnete kaos i plač

Autor Sanja Matasić

Pomicanje sata utječe na sve, čak i na naše bebe.

 dijete neće spavati Izvor: Shutterstock

U noći između subote i nedjelje, 29. i 30. listopada, sat se pomiče jedan sat unatrag i počinje je zimsko računanje vremena. Odrasli se na ovakvu promjenu naviknu brzo, a što je s djecom i njihovim ritmom spavanja? Ovo može sve poremetiti!

Dan je kraći za sat vremena, a to može prouzročiti velike probleme u rasporedu spavanja djeteta, posebice tijekom tjedna. Međutim, postoje neke taktike koje trebate primijeniti ako želite da ova promjena bude što bezbolnija.

1. Zamračivanje sobe

Mala djeca nemaju pojma o vremenu, pa je buđenje i odlazak u krevet izazov sam po sebi. Zamračivanje sobe zavjesama ili roletama spriječit će dijete da se probudi s prvim zrakama sunca i pomoći mu da bolje spava.

 beba spava Izvor: Shutterstock

2. Dobra večernja rutina

Opuštanje pomaže djeci da se pripreme za san. Djeca koja imaju kvalitetnu, redovitu večernju rutinu često su manje pogođena pomicanjem kazaljki na satu i trebat će im manje vremena da se prilagode novom vremenu.

Dobra ideja je topla kupka, masaža, ispijanje čaše toplog mlijeka, pranje zubi, maženje i čitanje priče.

3. Smanjeno vrijeme provedeno pred ekranima

Djeca ne bi smjela koristiti ekrane barem sat vremena prije spavanja kako bi se mogla umirit i brže zaspati.

4. Postupno prilagođavajte vrijeme spavanja

U tjednu prije promjene vremena možete postupno prilagođavati dijete na novu rutinu svake večeri. Svake večeri šaljite dijete u krevet 10 minuta ranije. U noći prijelaza s ljetno na zimsko računanje vremena dijete će imati uobičajeni režim.

5. Ne činite ništa

Nisu sva djeca toliko pogođena promjenama vremena. Dijete možete staviti u krevet u uobičajeno vrijeme, pa će se, zbog iscrpljenosti, u roku od dan-dva prilagoditi novom režimu. Ne brinite ako vaše dijete ne funkcionira taj tjedan. Nekima je potrebno nekoliko dana da se potpuno prilagode promjeni i uskoro će se vratiti svojoj prirodnoj rutini spavanja.

Možda će vas zanimati

Najnovije