Većinu potrebe za snom djeca ispune tijekom noći, ali što kada se taj ritam poremeti? Može li to dugoročno utjecati na njihovo zdravlje? Evo što o svemu tome kažu stručnjaci.

‘U većini obitelji roditelji, nakon užurbanog dana, jednostavno nema energije nositi se s trogodišnjakom nakon 22 sata. I roditeljima je potrebno vrijeme za sebe’, kaže Judith Owens, voditeljica jedne klinike za poremećaje spavanja kod djece.
Ona naglašava kako nema ništa loše u tome da dopustite djeci da ostanu budna do kasno, ali pod jednim uvjetom, da svake noći idu na spavanje otprilike u isto vrijeme i da se dovoljno naspavaju.

‘Trajanje i uredan ciklus spavanja i buđenja najvažniji su faktor za kvalitetan i miran san djeteta’, rekla je.

Kako znati da dijete dovoljno spava?

Ponekad je to teško procijeniti jer umorna djeca ne moraju i izgledati umorno. Naprotiv, dok se bore protiv odlaska na spavanje, mogu postati puno aktivniji i budniji nego inače.

dijete spava u autu
Shutterstock 

No jedan od znakova koji upućuju na to da dijete ne spava dovoljno jest da i tijekom najkraće vožnje u autu zaspe. Trljanje očiju, razdražljivost i agresivno ponašanje su drugi simptomi. Dijete kojem je potrebno mnogo motivacije i podražaja da profunkcionira ujutro, vjerojatno ide prekasno na spavanje i tijekom noći ne dobiva dovoljno sna.

Činjenica da se dijete samostalno budi nije znak da se naspavalo. Djeca imaju ‘dobro namješten’ unutarnji sat pa će se neka probuditi u vrijeme u koje su navikla bez obzira na to kada idu na počinak. Nedostatak sna može dovesti i do nemirnog sna i preranog ustajanja.

Kako ih nagovoriti da odu ranije na spavanje?

Stručnjaci upozoravaju da što duže traje ovaj kasnonoćni obrazac, to ćete imati više poteškoća da ga promijenite. Stoga, važno je promjene uvoditi postupno. Ako je dijete naviklo otići na spavanje u 22 sata, nemojte čekati noć prije prvog dana vrtića ili škole da biste ga stavili u krevet oko 20 sati.

Djeci je san važan za normalan mentalni i tjelesni razvoj, ali osigurava im i dovoljno energije, pomaže lakšem svladavanju kognitivnih sadržaja i osigurava im dobro raspoloženje.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, djeca u dobi od 2 do 3 godine trebaju 9 do 13 sati sna svake noći, djeca u dobi od 3 do 5 godina trebaju 10 do 12 sati sna, a ona u dobi od 5 do 12 godina barem 8 sati sna.
Ako želite promijeniti naviku spavanja svoga djeteta, evo što savjetuju stručnjaci.

• Pomaknite vrijeme spavanje djeteta za 15 minuta svakih dva do tri dana.
• Kako bliži vrijeme spavanja, smanjite intenzitet svjetla u stanu i pogasite ekrane.
• Izbjegavajte aktivnosti prije spavanja, uključujući nemirnu igru, gledanje televizije i korištenje video igara. Zamijenite ih za tihe, umirujuće rituale: čaša toplog mlijeka, kupka i priča za laku noć.