Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REDOVITO ČISTITE SVE ŠTO BEBE STAVLJAJU U USTA: Jeste li znali da se plijesan može skriti u igračkama i bočicama?

Autor Jelena Pervan

Plijesan se razvija u vlažnom, tamnom okruženju, što znači da je svaki proizvod s rupama koje mogu zadržati vlagu i služiti joj kao spremnik, osjetljiv na plijesan.

 Čišćenje bočica.jpg Izvor: Shutterstock

Bebine grickalice, bočice, čaše s poklopcem te igračke za kupanje mogu skrivati opasnu plijesan, ako ih redovno ne provjeravate i temeljito ne čistite. Budući da beba sve te predmete stavlja usta, oni mogu biti toksični za nju. Razvijte naviku redovitog provjeravanja predmeta koje dijete često koristi, a osobito onih koji sakupljaju vlagu. 

Predmeti s rupama su posebno riskantni

Ako na navedenim primjerima primijetite krhotine, ogrebotine, pukotine ili druge labave i slomljene dijelove, odmah ih bacite. Posebno su riskantni svi predmeti s rupama koje mogu zadržavati vlagu.

Riješite se i poderanih grickalica za zube ih kojih može curiti voda, zamućenih ili napuklih bočica. Pripazite na čaše za učenje pojenja s ventilima kao i na boce koje se ne mogu u potpunosti rastaviti radi čišćenja i sušenja.

 Igračke Izvor: Shutterstock

Plijesan može izazvati alergije, povraćanje i proljev

Plijesan možete prepoznati i po mirisu. Potopite igračke za kupanje u vodu pa ih istisnite i ako iz njih izlazi crnkasta tvar, to je vjerojatno plijesan. Izbjegavajte kupovinu igračaka ili šalica s rupama koje mogu zadržavati vlagu ili ih redovno provjeravajte i čistite.

Većina djece koja dođu u doticaj s plijesni neće imati veće probleme, ali kod neke djece plijesan može izazvati alergijsku reakciju ili respiratorne tegobe, ako dođe do udisanja. Određene vrste plijesni mogu uzrokovati povraćanje ili proljev.

Kad čistite bebine šalice, rastavite je što više možete. Odvojite ručke, poklopac, mehanizam za ispijanje, ventil, slamku i drugo kako biste svaki dio mogli očistiti zasebno. Kad ih operete, ostavite ih da se suše svaki za sebe, a tek ih prilikom sljedećeg korištenja, spojite.

Možda će vas zanimati

Najnovije