Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muke po zubićima i što nam je najbolje pomoglo u ublažavanju boli

Marla je nedavno navršila 9 mjeseci, a tjedan dana prije toga su napokon izbili i prvi zubići, donje jedinice. No ublažavanje boli zbog nicanja zubića bila je prava misija

Muku sa zubićima mučimo od njenih 5 mjeseci. Od razdražljivosti, guranja u usta svega što joj padne pod ruku, mahnitog cuclanja prstića, slinjenja u velikim količinama do slabog ili gotovo nikakvog sna, upaljenih i osjetljivih desni, smanjenog apetita i brojnih drugih simptoma... Zvuči poznato? Ako trenutno prolazite kroz taj stadij ili vas uskoro čeka, možda vam pomognu naše metode kojima smo si olakšali period "zločestih" zubića.

• Više puta dnevno trljali smo desni gazicom. Kako? Na prst sam omotala blago namočenu sterilnu gazu i protrljala Marline desni uzduž i poprijeko. Na početku je bilo dosta negodovanja, no kada je shvatila da joj to malo olakšava, svaki dan smo to ponavljali više puta bez problema. Gazicu možete malo namočiti u čaj od kamilice ili kadulje, a možete i samo običnom vodom.

• Kupili smo hrpu baby grickalica. One s vodicom iznutra bi stavila u frižider, i nakon što bi se lagano rashladile dala bih joj da "gricka". Kada bi se jedna "zagrijala", dala bih joj drugu, tako da nam je dobro došlo više komada. To nam je bio spas, pogotovo u ljetnim danima.

• Nabavili smo i imitaciju četkice za zube s gumiranim izbočinama kojima smo joj na početku mi trljali desni, kasnije je i sama počela držati i žvakati istu. Znala ju je žvakati i žuljati desni satima i zbilja bi ju primirilo.

• Nakon nekog vremena u ljekarni smo uzeli (nakon savjetovanja s našom pedijatricom) gel za mazanje desni koji bi joj rashladio zubno meso. Njega smo najčešće stavljali pred spavanje kako bi preko noći imala što mirniji san i kako ju bol ne bi budila.

• Kada je počela jesti krutu hranu znala sam joj dati komad ohlađene jabuke/kruške ili komad prokuhane, ohlađene mrkvice, pa bi ih ona sama grickala i time si pomogla. Možete prakticirati i drugo slično voće ili povrće, ovisno o tome što vaša beba voli. Naravno, moram posebno naglasiti da budno pazite na svoju bebu dok papa veće komade.

Čitala sam puno članaka i dobila puno savjeta, no od svega toga ovo nam je najviše pomoglo. Na tržištu postoje razne vrste grickalica, gelova i kremica, pa sami prilagodite vrstu i marku prema potrebama svoga djeteta. Također, dobila sam i puno preporuka za ogrlicu od jantara. Odmah ću napomenuti, mi je nismo koristili niti nećemo. Postoji velika opasnost od gušenja i nekako mi je sva nepraktična, pa je ne preporučujem, niti želim koristiti.

Naravno, bilo je i situacija kada ništa od navedenog nije bilo od pomoći. Čak i neprospavanih noći. Tada se naoružajte strpljenjem, i nosite i mazite svoju bebicu koliko god je potrebno.

Ne postoji neki čaroban lijek, niti čaroban štapić koji će preko noći učiniti da vašoj bebi izrastu svi zubići. Zato treba ustrajati na provjerenim metodama i koristiti ih svakodnevno, te posvetiti više pažnje djetetu. Ponekad ih je dovoljno samo zaigrati i zabaviti, pa bi brzo zaboravili na bol i plač. Ako to nije dovoljno, neki od navedenih savjeta će zasigurno upaliti.

U našem slučaju, dva zubića su napokon na vidiku, ali to nije kraj našoj borbi. Čeka nas još puno zubića, ali se nadam da će ići malo lakše sada kada smo "probili led". Kako god bilo držimo se svojih provjerenih metoda i nadam se da smo vam barem malo pomogli u borbi protiv "zločestih" zubića.

Tekst: Instamama Dora, Mommylaand

Foto: osobni arhiv

Najnovije