Naravno, već ste milijun puta čuli da većina žena može dojiti i znate da je majčino mlijeko najbolja hrana za dijete, a majčina prsa najbolja bočica. Ali, vjerojatno nema majke koja se neće osigurati. Konačno, ne znate kako ići s dojenjem.

No, koju bočicu odabrati, plastičnu ili staklenu, s anatomskom ili običnom dudom, od gume ili od silikona? Tisuću pitanja oko jedne bočice.

Staklena ili plastična bočica

Postoje staklene i plastične bočice i jedne i druge imaju svoje prednosti i mane. Staklena bočica se lako pere i lako sterilizira jer je staklo postojan materijal. Zbog toga je prije svega praktična za sterilizaciju te dugotrajna. Jedina mana staklene bočice jest njezina težina i lomljivost, no ako se pažljivo koristi i nadzire dijete dok jede, nezgode se mogu spriječiti.

Plastične bočice su posljednjih desetljeća gotovo istisnule staklene iz uporabe jer su praktične, lagane i nelomljive. Današnji proizvođači također su već izbacili štetne sastojke, primjerice bisfenol A,

Jeste li znali Proizvođači često upozoravaju da se bočice ne bi trebale sterilizirati u mikrovalnoj pećnici ne samo zbog otapanja materijala, već i neravnomjernog zagrijavanja mlijeka zbog čega se dijete može opeći.iz plastike za bočice i nude moderne neškodljive plastične bočice. No, i nadalje će se plastična bočica brže oštetiti u usporedbi s staklenom bočicom i zato ćete je sigurno morati češće mijenjati. Plastične bočice se mogu sterilizirati, no svaki proizvođač će tražiti da se pridržavate uputa za sterilizaciju kako biste bočici produžili vijek trajanja i spriječili deformacije ili otapanje materijala.

Mnogo varijacija

Danas se nude bočice raznih anatomskih oblika koji omogućuju lakše držanje i korištenje, anatomske dude koje omogućuju lakše sisanje mlijeka i potiču razvoj zdravog zagriza kod djeteta ili bočice s mehanizmima koji sprečavaju gutanje zraka umjesto mlijeka odnosno sprečavaju kolike. Bočica danas može zadovoljiti gotovo sve potrebe djeteta i majke.

Silikonska ili gumena duda

Na bočici treba izabrati i dudu. Postoje dvije vrste duda: gumene i silikonske. Gumena je napravljena od prirodnog kaučuka, mekana, elastična i otporna na ugrize. Zbog toga je pogodna za malo starije mališane kojima rastu zubići i koji je mogu grickati. No, budući je od prirodnog materijala na nju se lakše lijepe mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gubi na kvaliteti.

S druge strane silikonska duda je tvrđa, manje elastična pa je dijete lako pregrize ako ima zube. Zato je silikonska duda pogodnija za djecu do 6 mjeseci odnosno prije rasta zubića. Otporna je na visoke temperature u sterilizira se lako u vrućoj vodi ili mikrovalnoj.

Higijena bočice

Svakodnevna higijena bočice je vrlo važna. U početku ćete bočice sterilizirati stalno, a zatim kako pedijatri preporučuju, nakon 3. mjeseca sve rjeđe. Svakodnevna sterilizacija nakon 3. mjeseca može se provoditi običnom vodom i deterdžentom i time ćete ukloniti bakterije ili uzročnike infekcija. No, valja temeljito oprati i isprati sve dijelove bočice koji su bili u upotrebi, ne samo one koji su u kontaktu s mlijekom. Budući je mlijeko izrazito povoljno tlo za razmnožavanje bakterija, također je važno znati da se na pola pojedena smjesa u bočici ne smije ponovo zagrijavati i ponovno ponuditi djetetu. Preostalu hranu uvijek bacite, operite bočicu i pripremite novu svježu hranu.

Sterilizacijabočica se preporuča u prvo vrijeme korištenja odnosno dok je beba mala, no majke to obično individualno određuju kako, u kojem tempu i koliko dugo će ih sterilizirati. Sterilizacija se radi na dva načina: vodenom parom u loncu s mrežicom u koju ćete moći položiti bočice, u specijalnom sterilizatoru bočica ili u mikrovalnoj pećnici uronjena u vodi. Za svaki tip bočice dobro pročitajte upute za sterilizaciju jer će o tome ovisiti uspješnost i trajnost bočice, ali i njezina neškodljivost za dijete.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock