Izlaganje djeteta glazbi, uključuje sva područja razvoja. A ako to učinite rano, možete postići da vaša beba odrasta zdravo.

Glazbeni stručnjak dr. Ibrahim Baltagli odgovorio je na najčešća pitanja koja roditelji postavljaju o utjecaju glazbe na razvoj djeteta.

Kakav učinak glazba ima na bebe u maternici?

Dokazano je da glazba ima ulogu u razvoju mozga i prije rođenjaSlušanje glazbe tijekom trudnoće neće imati samo umirujuće djelovanje na trudnicu, već i pozitivan utjecaj na nerođeno dijete.

Do 24. tjedna male uši počinju se brzo razvijati i pokazalo se da bebe okreću glavu u smjeru zvuka, a nerođeno dijete može prepoznati majčin glas, njezin govor, obrasce riječi i rima.

Kakvu glazbu treba slušati trudnica?

U trećem tromjesečju beba će sigurno moći čuti glazbu koju puštate. Klasična glazba, nježni zvuci poput uspavanki, lijepe melodije koje nadahnjuju, osmišljene su da djeluju umirujuće.

Kako glazba može pomoći razvoju mozga malog djeteta?

Glazba pokreće sva područja djetetova razvoja i vještina i odlična je priprema za školu, posebice u području usvajanja jezika i vještina čitanja. Učenje sviranja glazbenog instrumenta može poboljšati učenje matematike, pa čak poboljšati i školske rezultate.

Kako upotrijebiti glazbu da umirite bebu i pomognete joj da zaspi?

Glazba potiče emocije, pa se preporučuje za umirivanje mališana. Dobrodošao je dodatak bebinoj rutini spavanja. Glazba mora biti tiha, umirujuća, opuštajuća, kako bi stvorila ugodnu atmosferu, a time i miran i kvalitetan san.
Poznata melodija ili pjesma postaje poput glazbene terapije. Spora, tiha, ponavljajuća glazba usporit će otkucaje srca i omogućiti mirnije i dublje disanje.

Odakle dolaze uspavanke?

Smatra se da engleska riječ 'lullaby' (uspavanka) dolazi od zvukova 'lala' ili 'ulu' koje proizvode majke kako bi umirile djecu.
Uspavanke se nalaze u svakoj kulturi i pjevaju se na svim jezicima. Brahmsova uspavanka je možda najpoznatija i najprepoznatljivija.

Koji su najbolji glazbeni instrumenti za malu djecu?

Postoji mnogo načina na koje možete stvarati glazbu svom djetetu. Glasnice su jedini urođeni instrument u čovjeku. Postoje i drugi instrumenti koje možemo koristiti - prsti, dlanovi, stopala - a možete pljeskati, pucketati prstima, lupkati po nogama.
U vašem domu ima puno stvari koje možete koristiti, kao što je kuhača kojojom možete lupkati po loncu i tako stvarati zvuk, igrati se s djetetom. Najbolji glazbeni instrumenti koje možete kupiti djeci su bubanj, zvečke i ksilofoni.

Može li glazba pomoći djetetu u socijalizaciji?

Postoji nešto u slušanju glazbe ili sviranju u zajedništvu s drugima što doprinosi vlastitoj društvenoj evoluciji. Glazba u ranoj dobi pomaže djeci da se izraze i podijele osjećaje, pa se mogu njihati, poskakivati, pomicati ruke u ritmu glazbe koju čuju. Uče se smijati, ponavljati riječi, i to ih potiče da ih koriste i pamte.

Spomenuli smo nekoliko mehanizama putem kojih glazba utječe na našu sposobnost međusobnog povezivanja, utječe na razvoj mozga, potiče empatiju, povjerenje i suradnju, na taj način pojašnjavajući kako je preživjela u svim kulturama svijeta.