Većina očeva želi sve najbolje svojim djevojčicama, kao što je uspostavljanje jakog samopoštovanja, zdrava slika tijela i jako samopouzdanje. Čvrst temelj vlastite vrijednosti može se izgraditi na očevim riječima.
Osjećati se lijepima i cijenjenima na temelju toga tko ste, a ne kako izgledate, neizmjerno je važno. Tate imaju urođenu moć da zasade sjeme pozitivne slike tijela svojim kćerima i njeguju to sjeme dok ne naraste.
Evo pet savjeta kojima tate mogu podržati samopoštovanje svojih kćeri:

1. Zrcalne tvrdnje
Afirmacije su jednostavan, ali moćan način potvrđivanja pozitivnosti. Što češće dobivate i izgovarate pozitivne izjave, veća je vjerojatnost da ćete im početi vjerovati. Afirmacija na temelju izgleda brz je i jednostavan način da svoju kći podsjetite na njezine pozitivne osobine. Sve što trebate je papir, markeri i sretne izjave. Evo nekoliko ideja:
Imam lijepu kosu / stvarno sam pametna / imam sjajan osmijeh / puna sam poštovanja i ljubazna / jaka sam i moćna. Svaki put kada se vaša kćer nađe pred ogledalom, neka izgovori afirmativnu rečenicu naglas (s uvjerenjem, kao da to misli!).

2. 'I ja sam super!'
Ako vaša kći ikad počne zavidjeti nekom drugom zbog nečega (na društvenim mrežama, u školi itd.), može si reći 'I ja sam super!' Bez obzira na to kako druga osoba izgleda ili što je postigla, što god da ima, a vaša kći nema, samo neka na brzinu pljesne dlanom o dlan i kaže: 'I ja sam super!' To može popratiti pozitivnom izjavom o sebi, što odmah odvlači pažnju sa zavisti i prelazi na uvažavanje vlastitih dobrih osobina, ne umanjujući ono što druga osoba ima.

3. Vježbajte zahvalnosti za laku noć (zahvalnost tijelu)
Ovaj savjet spaja samopoštovanje i svakodnevnu zahvalnost u jedno. Zahvala za laku noć je aktivnost prije spavanja koju možete raditi zajedno, a jedna osoba zrcali drugu. Neka vaša kći počne tako da položi dlanove na glavu i kaže: 'Hvala ti glavu', zatim stavi dlanove na uši i kaže: 'Hvala uši', zatim preko očiju, 'Hvala oči', pa na nos, 'Hvala nosu', nakon čega slijedi: 'Hvala usne... Hvala ruke.... Hvala srce... Hvala noge...' itd. Možete biti široki ili specifični koliko želite. Ova praksa potiče vašu kćer da bude zahvalna za svoje tijelo i sve što čini. Ovo je podsjeća da je njezino tijelo posebno, što će ojačati samopoštovanje i zahvalnost za svoje zdravlje, funkcionalnost i svrhu u odnosu na puki fizički oblik i formu.

4. Tražite ljepotu u djelima
Moderno društvo želi da vjerujemo da ljepotu postžemo šminkom, estetskom kirurgijom, filerima i filterima. Budite kreativni u tome kako objašnjavate što je ljepota i kako ona izgleda. Često komplimentirajte kćer, njezin karakter i osobnost, njezinu ljubaznost, njezin trud. Obratite pažnju na bezbroj načina na koje svijetu pokazuje svoju ljepotu. Možete joj reći stvari poput: 'Lijepa si kad slušaš... Lijepa si kad slikaš... Lijepa si kad dijeliš... Lijepa si kad jedeš voće...' itd To će je potaknuti da vidi ljepotu u svojim postupcima i ponašanju; iskrenu ljepotu koja nema veze s njezinim izgledom.

5. Budite primjer
Ovo bi moglo biti najzahtjevnije. Način na koji ponekad komentirate sebe ili nekog drugoga neće proći ispod radara jer djeca sve slušaju i upijaju. Iznimno je važno lijepo govoriti o sebi i drugima te tako davati dobar primjer. Usredotočite se na svoje pozitivne osobine kako biste potaknuli svoju djecu da učine isto. Ako lijepo crtate, ponosno to pokažite! Ako izgledate sjajno u zelenoj boji, recite to! Govorite samouvjereno o sebi i vaša će kći vidjeti da je to dobra i uobičajena praksa i da može činiti isto.