"Trudna sam, ovo je prvo dijete meni i suprugu. Brine me to što oboje imamo jaku alergiju na određenu hranu. Je li to nasljedno? Postoji li način da zaštitimo našu nerođenu bebu od alergija?", pitanje je koje je jedna zabrinuta mama postavila pedijatru u jednom ruskom časopisu.

Brojni roditelji brinu da će svoje bolesti prenijeti na djecu. I dok se za neke pouzdano zna da mogu biti nasljedne, postoje oboljenja kod kojih se rizik povećava u određenim slučajevima.

"Ako oba roditelja boluju od alergija, rizik od razvoja alergijskih bolesti kod djeteta je iznad 75 posto. Pritom se ne nasljeđuje bolest, već sposobnost tijela da reagira na iritirajući faktor", objasnila je dr. Tatjana Šapovalenko i dodala da ipak postoji "nada".

"Rizik od alergija može se smanjiti. Tijekom trudnoće i dojenja, žena treba ograničiti konzumaciju visoko alergenih namirnica (citrusno voće, čokolada, dimljeno meso, crveno povrće) i pokušati spriječiti pogoršanje alergijske reakcije. Tijekom hranjenja bebe, morate pratiti njenu reakciju na novu namirnicu. Također, dobro je 'očvrsnuti' dijete i naviknuti ga na sport, ojačati imunitet odlaskom na more i aktivnostima u prirodi", dodala je liječnica.