Kad počnu istraživati svoju okolinu, uživaju u raznim bojama, mirisima, okusima, zvukovima i opipavanju novih tekstura.
Senzorna igra jedan je od najboljih načina da djeci date priliku da istraže sva svoja osjetila. Osim što se razvijaju njihova osjetila, poboljšavaju im se motoričke i kognitivne vještine

Ovaj popis aktivnosti za izoštravanje pet osjetila, može predškolskoj djeci zaokupiti pažnju, a riječ je o jednostavnim i zabavnim aktivnostima.   

1. Slični zvukovi
Za ovu igru trebat će vam nekoliko plastičnih kutijica u različitim bojama. Napunite ih predmetima kao što su riža, grah, spajalice, perle itd, i tako puta dva. Dijete neka uzme svaku kutijicu, protrese je i odredi vrstu zvuka koji dolazi iz nje te je stavi blizu one kutijice koja ima isti zvuk.

2. Razvrstavanje osjetila
Sve što vam treba je kalup za muffine, traka papira u svakoj šalici na kojoj je nacrtan ili piše naziv organa za osjet ili njegova funkciju i nekoliko predmeta za razvrstavanje. Djeca pregledavaju svaki predmet i stavljaju ga u odgovarajuće kalupiće. Na primjer, mogu staviti zviždaljku u čašicu za 'uho', pero u čašu za 'prste' i tako dalje.

3. Istraživači kokica
Pečenje kokica može kod djece probuditi svih pet osjetila, a činjenica je da se kokice tako jednostavno pripremaju, a djeca uživaju i u njihovu okusu.

Dok pečete kokice, potaknite djecu da opažaju pucketanje (zvuk), miris koji se oslobađa dok kokice pucaju, a koristeći osjetilo opipa djeca spremaju kokice u zdjelice. Promatrajući kako se transformiraju iz sjemenki u bijele kokice, djeca svjesno koriste i osjetilo vida.

4. Sunce od brusnog papira
Uzmite dva lista brusnog papira. Izrežite krug na jednome listu. Obojite ga u žutim nijansama, a na drugom listu djeca neka prstima ili rukom oslikaju cijelu površinu. Nakon što se osuši, izrežite sunčeve zrake i zalijepite ih na sunce. Dajte djeci da istražuju različite teksture i angažiraju svoja osjetila.

5. Testiranje sladoleda
Nabavite sladolede različitih okusa. Dodajte po kuglicu sladoleda od svake vrste u različitu čašu. Zatim neka djeca zatvore oči. Hranite ih sladoledom, a ona neka pogađaju okuse.

6. Vodeni ksilofon
Nabavite vaze za cvijeće sličnog izgleda. Možete koristiti čaše ili šalice. Napunite ih vodom tako što će u svakoj posudi biti različita razina vode. Dajte djetetu žlicu i neka lagano lupka po svakoj posudici kako bi proizvelo zvuk. Nije li ovaj vodeni ksilofon prilično zabavan?

7. Tekstura kolaža
Uzmite veliki list papira. Za kolaž pronađite što više predmeta različitih tekstura. Možete odabrati tkanine, listove, perje, perle, krzno, pa čak i komade drveta ili metala. Nanesite malo ljepila na papir i zalijepite ove predmete kako biste stvorili prekrasan kolaž. Nakon što završite, neka djeca zatvore oči i prođu prstima po svakoj teksturi te pogađaju o kojoj je teksturi riječ.

8. Vizualno praćenje
Skupite čepove od boce vode. Markerima obojite unutrašnjost svakog čepa. Obojite ih svijetlim bojama. Zatim uzmite pompone u bojama. Sada djeca moraju staviti pompone u čep odgovarajuće boje.

9. Mirisno tijesto za igru
Iako djeca mogu prepoznati razne mirise, često ih ne znaju definirati. Ova aktivnost, njihov će nos, staviti na kušnju!
Uzmite obično tijesto bez mirisa i neke umjetne arome (jagoda, limeta, vanilija itd.) i boje za hranu. Tijesto podijelite na dijelove i svakom dodajte malo boje i okusa. Sve to dobro premijesite i zamrznite tijesto. Dajte djetetu dijelove tijesta i potaknite ga da repozna pojedini miris i okus.

10. Vesela vrećica
Uzmite vrećicu sa zatvaračem i stavite male predmete u nju. Možete staviti perle, šljokice ili bilo kakve sitnice. Zatim napunite vrećicu prozirnim gelom za tuširanje i protresite vrećicu. Predmeti će izgledati kao da lebde. Tekućini možete dodati malo boje. Nakon što se sve dobro izmiješa, zatvorite vrećicu. Neka djeca žmireći prijelaze prstima po vrećici i pronađu svaki predmet.

Senzorne aktivnosti lako je organizirati i jako ih je zabavno igrati. Osim što poučavaju djecu da koriste svoja osjetila, ove aktivnosti poboljšavaju i druge vitalne vještine.