Kako je poznato da s godinama majke, raste i rizik od genetskih abnormalnosti kod bebe, za trudnice koje su navršile 35. godinu života preporučuju se prenatalni testovi. No, kako su posljednja istraživanja pokazala, niti životna dob oca nije zanemariv faktor.

Sa starošću trudnice raste rizik za bebu

Prema statistikama i znanstvenim istraživanjima vjerojatnost da beba ima Downov sindrom ili neki drugi sindrom veća ako žena ostane trudna nakon 35. godine života. Prema dostupnim podacima, rizik od rođenja djece s Downovim sindromom kod 35-godišnjih trudnica je 1:385, a s bilo kojom drugom kromosomskom abnormalnosti 1:192.

Kako ovaj rizik s godinama raste, podatak o godinama majke, zajedno s laboratorijskim i ultrazvučnim nalazima uzima se u obzir prilikom izračuna rizika od pojave nekog od genetskih sindroma u redovnom testu probira, kojem se svaka trudnica može podvrgnuti između 12. i 14. tjedna trudnoće.

Kako utječe životna dob oca na razvoj bebe?

Iako sposobnost reprodukcije kod muškaraca ne prestaje s određenom životnom dobi, nego samo slabi, brojne studije ukazuju na to da je dob od 40 do 45 godina prijelomna s obzirom na kvalitetu spermija i kromosomsku pravilnost.

Zdravlje i vitalnost spermatozoida mijenjaju se kod starijih očeva, a s godinama raste i rizik od mutiranih gena, koji kao posljedicu imaju pojavu kongenitalnih mana, neurokognitivnih poremećaja kod djece, rađanje djece s malom porođajnom težinom, pa čak i pojavu spontanih pobačaja te fetalnu smrt.

Koje se bolesti i sindromi najčešće pojavljaju ako je otac stariji?

Za određeni broj rijetkih sindroma već se pouzdano zna da se češće javljaju kod djece čiji je otac u poodmakloj dobi. Najčešći su pormećaji rasta poput ahondroplazije, tanatoforne displazije, osteogeneze imperfecte te kraniosinostotičkih sindroma, kao što su Apertov, Pfeifferov i Crouzonov sindrom. Također, za neurofibromatozu i Marfanov sindrom istraživanja potvrđuju da su češći kod djece starijih očeva.

Osim ovih sindroma i bolesti, postoji korelacija između očeve poodmakle životne dobi i pojave rascjepa nepca, mišićno-koštanih sindroma i otvorenog duktusa arteriozusa.

A što je s Downovim sindromom?

Kad je riječ o pojavi Downova sindroma, starost majke uzima se kao jedan od najvažnijih faktora rizika, ali postoji određena korelacija s poodmaklom dobi oca.

Naime, višak genetskog materijala na kromosomu 21 (trisomija 21) može se pojaviti i zbog spermatozoida. No znanstvenici se ne slažu u postotku pojavnosti: neki smatraju da je vjerojatnost da se ovaj sindrom pripisuje starijim očevima u 5 do 10% slučajeva, dok neki smatraju da je to čak u visokih 20% slučajeva.
U jednoj studiji, objavljenoj 2003. u državi New York, u SAD-u, ispitani su svi slučajevi pojave Downova sindroma kod djece čiji su roditelji stariji od 40 godina, i zaključeno je da je u čak 50% slučajeva bila presudna očeva starija živona dob.