Jedna mama s TikToka izazvala je veliku raspravu zbog činjenice da nije okupala svoju bebu tjednima nakon što je ona stigla na svijet.

Shahnta je otkrila kako bebicu nije okupala točno mjesec dana te je zatim objasnila svojim pratiteljima zašto.

@hoareboys Reply to @leylaniramos14 ♬ original sound - Shahnta Hoare

'Ozzie nije očišćen ni okupan otkad se rodio. Sve s čim se beba rodi po sebi ostalo je na njemu dok nije prirodno otpalo. Verniks je zapravo jako dobar za njihovu kožu, jako je hidratantan, gotovo je malo mastan. Imao ga je u svojim malim vratnim naborima, imao ga je u ušima, na prstima, nožnim prstima, to je najbolje. Znam da je nekima možda gadljivo, ali kad je to tvoja beba, to doživiš kao nešto divno', rekla je u videu koji ima milijune pregleda.

'Nećemo ga kupati još puno tjedana', ponosno je poručila majka koja to nije radila sa svojom starijom djecom.

I dok je dio javnosti stao uz mamu, drugi dio ju je snažno osudio. 'Ne mogu zamisliti ništa gore', poručila joj je jedna majka.

Što je verniks?

Verniks, ili vernix caseosa, zaštitni je sloj koji se nalazi na koži beba dok su još u maternici. Ovaj se bio-film, prema klinici Mayo, počinje formirati oko 19. tjedna trudnoće. Cilj bijele tvari je spriječiti boranje i pucanje kože u maternici, s obzirom na to da bebe devet mjeseci provedu u okruženju punom tekućine.

verniks
Shutterstock 

Jeste li znali da čak 39 % bjelančevina u verniksu je povezano s imunološkim sustavom. I ne samo to, glutamin, koji se nalazi u verniksu, sastavni je dio aminokiselina i utječe na razvoj djetetovog probavnog sustava, odnosno pomaže kod sazrijevanja crijevne sluznice. Uz to verniks štiti od infekcija djetetovu kožu u majčinoj utrobi i prve dane nakon poroda.

Liječnici upozoravaju i na utjecaj antimikrobnih proteina, koji štite od streptokoka skupine B i Escherichii coli.

Količina verniksa s kojom se bebe rađaju varira. Kako se bliži terminu poroda, bit će ga sve manje. To je zato što amnionska tekućina počinje reapsorbirati dio verniksa prije nego što se beba rodi.

Djeca koja su prijevremeno rođena, na sebi će imati više verniksa, jer su u maternici proveli manje vremena. Verniks ima i druge prednosti. Štiti bebe od infekcija, tako što stvara zaštitnu barijeru na koži koja inhibira rast bakterija, koje pak uzrokuju infekciju, te smanjuje šanse za bolna stanja kože.