Dolazi vrijeme blagdana, kad odvajamo više vremena za obitelj i najbliže osobe u životu, a imati nešto slatko na stolu, važna je stavka svakog okupljanja. Da ne govorimo da djeca vole svoje ručice 'uvaljati' u tijesto i, naravno, kad kolačići budu gotovi, dobro se osladiti.
Možda želite ove godine kao desert ponuditi neke zdravije varijante keksića, ali koji nisu prezahtjevni za pripremu niti u sebi sadrže sastojke koji su preskupi ili, da biste ih nabavili, morate prevaliti put iza sedam mora i sedam gora.
Odabrali smo za vas keksiće, čiji su glavni sastojak zobene pahuljice, i medenjake koje doista nije teško pripremiti.
Čokoladni zobeni keksići
Sastojci
- 2/3 šalice agavinog sirupa ili meda
- ¼ šalice otopljenog kokosovog maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
- ½ šalice maslaca od kikirikija
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 žličica prave vanilije
Priprema
Na laganoj vatri miješajte agavin sirup, kokosov maslac, čokoladu usitnjenu na kockice i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući.
Maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija, zobene pahuljice i vaniliju pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Oblikujte kolačiće i stavite da se peku u pećnici na 180 stupnjeva, 10 minuta.
Zdravi medenjaci
Sastojci
- šalica integralnog brašna
- 2/3 šalice raženog brašna
- 1/3 šalice meda
- 1/3 šalice suncokretova ulja
- korica limuna
- ½ žličice sode bikarbone
- cejlonski cimet
Priprema
Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine.
Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta.
Kolačiće možete ih preliti čokoladnom glazurom.