Ne postoji previše recepata s tikvicama jer ova lagana ljetna namirnica često nam je na tanjuru, bilo kao slastan prilog, ukusna užina ili dio zdravog variva. Ono što mnogi ne očekuju je da se tikvica odlično snalazi u slatkim kombinacijama, a posebno u čokoladnim biskvitima. Donosimo vam recept za jedan takav, sočan recept, u kojemu će uživati i mališani koji inače odbijaju jesti povrće, jer se u ovom desertu, okus tikvica gotovo i ne osjeti.
Sastojci za biskvit:
2 i ½ šalice brašna
½ šalice nezaslađenog, tamnog kakaa
2 čajne žličice praška za pecivo
1 i ½ čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica cimeta
2 šalice šećera
¾ šalice ulja
3 jaja
2 šalice oguljenih i naribanih tikvica
½ šalice mlijeka
Sastojci za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i namastite kalup za tortu ili kruh. U jednoj posudi prvo pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj nekoliko minuta miksajte šećer i jaja dok smjesa ne postane gusta. U mokru smjesu zatim dodajte naribane tikvice i miksajte još minutu, a zatim postepeno ubacujte suhe sastojke i mlijeko i kratko miksajte pa kuhačom dovršite miješanje kompaktne smjese.
Ulijte smjesu u kalup i stavite peći na 40 do 50 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pred kraj pečenja, čačkalicom provjerite je li kolač gotov u sredini. Kad se ohladi, prelijte ga glazurom od rastopljenog maslaca i čokolade i ohladite. Servirati ga možete uz grčki jogurt ili kuglicu sladoleda. Dobar tek!