Ako vaši klinci vole fritule, one slatke, bit će vam jednostavno ponuditi im i slanu varijantu ove delicije. Slani zalogaj možete im poslužiti kao prilog uz neki obrok ili samo kao međuobruk s jogurtom.

U smjesu za tijesto možete dodati one začine koji su prihvatljivi vašoj djeci, a mame najčešće ubacuju suhi peršin i vlasac.

Dakle, evo sastojaka pa možete prionuti na posao.

  • 3 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 šalice brašna
  • 1 ribana tikvica
  • 2 žličice parmezana
  • pola žličice rakije (da tijesto ne upije masnoću kod prženja)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Ulje ili mast za prženje
  • sol
  • papar

Tikvicu ogulite, posolite, ostavite da odstoji 20 minuta i dobro ocijedite. Pjenjačom u zdjeli prvo umutite jaja, parmezan, sol i papar. U smjesu dodajte vrhnje, ocijeđenu tikvicu pa sve umutite pjenjačom. Na kraju, umiješajte brašno s praškom za pecivo. Tijesto umutite da bude kompaktno, bez grudica, malo gušće od smjese za palačinke. Potom žlicom zahvatite tijesto pa fritule stavljajte u vruće ulje ili mast i okrećite dok ne porumene s obje strane.