Bez obzira na to da li volite tikvice ili ne, ove popečke ćete obožavati. Sad u sezoni tikvica u mojoj su se kuhinji često našli na meniju i svi ih volimo, pa čak i ja koja do nedavno nisam bila obožavatelj tikvica. Možete ih poslužiti kao fini prilog uz neko mesno ili povrtno glavno jelo ili kao popodnevni snack ili možete malo prizalogajiti uz film pa umjesto nezdravih grickalica napraviti ove popečke i uživati u večeri i dobrom društvu.
Prikladni su čak i za užinu na poslu ili za ponijeti sa sobom na piknik ili izlet u prirodu jer su jednako fini za prigricnuti i kad su svježe pripremljeni, vrući ali i kad malo odstoje pa čak i hladni. Pospremili smo i nešto naribanih tikvica u škrinju i opremili se za zimu tako da će i zimi biti popečaka i drugih specijaliteta od tikvica.
Sastojci:
* 300 g tikvica
* 50 g sira (ja sam stavila Edamac)
* začini: sol, papar
* 100 g glatkog brašna
* 2 jaja
* kiselo vrhnje (i malo soli - kao prilog uz popečke)
* ulje (za prženje popečaka)
* mlijeko (prema potrebi)
Priprema:
Tikvice operite, ogulite i naribajte.
Sir također naribajte na trakice.
U zdjelu stavite naribane tikvice i sir te dodajte jaja, brašno, sol i papar.
Brašna stavite oko 100 grama i sve zajedno pomiješajte dobro da dobijete kompaktnu smjesu.
Prema potrebi, ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna a ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji nekih 10 minuta.
Nakon što smjesa odstoji, možete početi s prženjem popečaka.
U veću tavicu ulijte ulje i stavite na vatru da se zagrije.
Popečke pržite u vrućem ulju i oblikujte ih žlicom pa jedan po jedan stavljajte na ulje i pecite, turu po turu dok ne potrošite svu smjesu. Meni je odjednom stalo u tavicu po 5 do 7 popečaka.
Kod pečenja, preokrećite popečke da se ravnomjerno ispeku s obje strane i peku se svega koju minutu tj. sve dok ne porumene.
Pečene popečke vadite na papir da uklonite višak masnoće.
Poslužite ih kao glavno jelo, prilog uz neko jelo ili kao popodnevni snack.
Možete ih poslužiti tople ili hladne, kako vam odgovara, i to uz kiselo vrhnje koje samo stavite u posudicu i malo posolite pa kad jedete popečke žlicom stavite malo vrhnja na popečak i to je to.
Ako radite popečke za ručak i napravite si previše smjese, možete dio ostaviti za kasnije i posudu prekriti prozirnom folijom, staviti smjesu u hladnjak, pa ostatak ispeči za večeru ili čak i idući dan.
Dobar tek!
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano