Što dati djeci za doručak da većina njihovih dnevnih nutricionističkih potreba bude ispunjena? Namirnica koju su jeli naši stari, a koja nikad nije izgubila na hranjivosti i dostupna je svima su - jaja. I vaše planiranje obroka olakšava činjenica da djeca vole jaja, ona se mogu pripremiti u raznim varijantama.

Ako u obiteljskoj anamnezi nema alergije na jaja, beba ga može početi konzumirati već u dobi od šest mjeseci. Budući da žumanjak sadrži puno željeza, jaja su dobra za prevenciju od anemije.

Bebi se prvo daje jedna žličica tvrdo kuhanog jajeta dnevno, pomiješana sa žitaricama i povrćem, a potom količinu možete postupno povećavati, do cijeloga žumanjca tjedno.

Prema starijim nutricionističkim savjetima, bjelanjak možete uvesti nakon prvog djetetova rođendana, a novije upute su već nakon osam mjeseci.

beba jede jaja
Shutterstock 

Jaja su puna proteina, koji djecu opskrbljuju energijom, ali i sudjeluju u izgradnji mišićnog i koštanoga tkiva.

Dobar su izvor željeza - željezo je važno za održavanje zdravih krvnih zrnaca, potiče rast djeteta i pomaže snabdijevanju tijela kisikom. Jaja u potpunosti zadovoljavaju potrebe djeteta za željezom.
Jaja su odlična za razvoj mozga djeteta - jaja sadrže kolin, koji pomaže djeci u razvoju mozga. Kolin pomaže u procesu učenja i pamćenja.
Pomažu u jačanju imuniteta - jaja sadrže selen i cink koji pomažu u jačanju imunološkog sustava djeteta. Selen stvara slobodne radikale koji ubijaju štetne bakterije, a cink pomaže u održavanju dobrih stanica koje se bore protiv mikroorganizama.
Odličan izvor vitamina - jaja sadrže vitamin A, D, K, E, kao i vitamin B6 i B12. Jaja također sadrže folat, riboflavin i niacin. Svi ovi vitamini na jedan ili drugi način pomažu dječjem rastu. Vitamin D je dobar za strukturu kostiju, vitamin A za oči, vitamin B6 za poticanje razvoja mozga i B12 za prevenciju slabokrvnosti.
Bogat su izvor masti - jaja sadrže pravi omjer zasićenih i nezasićenih masti, što ih zauzvrat čini savršenom hranom za djecu.
Lako su probavljiva - budući jaja sadrže pravi omjer masti, pomažu boljoj probavi kod djece.
Utječu na zdravlje očiju - jaja sadrže lutein i zeaksantin koji utječu na bolji vid, a također pomažu u zaštiti očiju od štetnih UV zraka.

Prema savjetima pedijatara, dijete do pet godina može pojesti 1-2 jaja dnevno, dok se bebama preporučuje da obroke s jajima imaju dva puta tjedno kao zamjenu za meso.