Trudnice često nisu sigurne smiju li jesti jaja tijekom trudnoće, no zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrže korisna su za razvoj ploda. Pritom je važno paziti na sigurnost. Obavezno dobro skuhajte ili ispecite jaja. To znači da bjelanjak mora biti potpuno čvrst, a žumanjak zgusnut. Također, tijekom trudnoće nemojte jesti proizvode koji sadrže sirova jaja, jer to može uzrokovati trovanje. Izbjegavajte hranu poput domaće majoneze - komercijalni proizvodi općenito su sigurni, jer se termički obrađuju kako bi se uništile sve potencijalno štetne bakterije. Ovo su razlozi radi kojih su jaja dobrodošla u vrijeme trudnoće:

shutterstock_775698031.jpg
Shutterstock Kako biste izbjegli trovanje hranom, jaja moraju biti dobro pečena ili kuhana

1. Puna su hranjivih tvari
Samo jedno jaje sadrži 13 različitih vitamina i minerala koji su važni tijekom trudnoće, uključujući vitamin A, jod, folat i željezo. Jaja su također jedan od najbogatijih izvora kolina (koji igra vitalnu ulogu u razvoju bebinog mozga i leđne moždine) i sadrže omega-3 masti i antioksidanse.

2. Snaga proteina
Samo jedna porcija od dva jaja osigurava gotovo 100% dodatnih proteina potrebnih tijekom trudnoće.

3. Jeftino i dostupno
Jaja su relativno jeftina i stvarno dostupna alternativa mesu.

Čuvanje jaja

Jaja uvijek čuvajte u hladnjaku u kutiji u kojoj su stigla kako biste ih držali odvojeno od ostale hrane. Prije jela provjerite rok trajanja i izbjegavajte jaja s napuklom ili prljavom ljuskom.

Izvor: The Telethon Kids Institute