Bundeve su pravi plodovi jeseni, a nutritivno su bogat obrok. Donosimo recept za zdravi pomfrit od bundeve, a naš odabir je butternot bundeva. Ova vrsta bundeve dobar je izvor kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora te vitamina A, E, C i B kompleksa. Butternut tikva je izvrsna za srce, probavu i imunitet.

butternut bundeva
Shutterstock 

Koji su benefiti od konzumiranja butternot tikve na ljudski organizam?

  • spušta i regulira krvni tlak
  • prevenira astmu
  • smanjuje rizik od nastanka raka
  • regulira razinu šećera u krvi
  • pomaže zdravlju kose i kože
  • poboljšava rad imuniteta
  • poboljšava probavu

Sastojci

1 srednje velika butternot bundeva

3 žlice maslinova ulja

žličica soli

češnjak u granulama

žličica korijandra

žličica vlasca

šaka lješnjaka 

3 žlice sezama

maslinovo ulje

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

U tavi tostirajte lješnjake i sezam pa ih potom sameljite, možete ih usitniti i u blednedru, ako ga imate. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, usitnjene lješnjake i sezam, sol, češnjak u granulama, korijandar, vlasac.

Bundevu ogulite i narežite na prutiće. Sve prutiće stavite u veću zdjelu i pomiješajte sa smjesom začina. Utrljajte u prutiće začine dok se ne sljube.

Na pleh za pečenje stavite narezane i začinjene prutiće pa pecite u pećnici 35 do 40 minuta. Tijekom pečenja možete ih okrenuti.

I, to je to. Uživajte!