Možda vam je već dosadio pire od običnog krumpira i u potrazi ste za novim prilogom koji želite ponuditi klincima uz špinat, meso ili jaja na oko. Pa... zašto ne biste napravili pire od batata

No, začudili biste koliko je batat ili slatki krumpir nutritivno bogat. Sastoji se od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala, a velika količina vitamina A svrstava ga u namirnice koje biste trebali svakodnevno imati na meniju. Slatki je krumpir i odličan izvor vlakana, biotina, kalija, fosfora te vitamina B skupine, C vitamina, beta-karotena te metala mangana i bakra. Sadrži i fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo.

Blagotvorno djeluje na organe endokrinološkog sustava, na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege, a može pomoći i kod problema s kožom te jača cijeli imunološki sustav.

Ima li onda razloga da svojoj obitelji svako malo kao prilog jelima ponudite pire od batata? Donosimo ukusan i zanimljiv recept, koji će i vaša djeca obožavati.

batat
Shutterstock 

Sastojci

  • 4 batata srednje veličine
  • 2 žličice soli
  • 40 g mladog luka
  • 20 g svježeg peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 60 g grčkog jogurta
  • 3 žlice maslaca
  • papar, sol
  • 1 žličica maslinovog ulja

Priprema 

Batat operite, ogulite i narežite na manje kockice. Mladi luk operite i narežite samo zeleni dio na tanke kolutiće, a peršin operite i sitno nasjeckajte. U lonac srednje veličine zagrijte vodu pa kuhajte batat dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Kuhani batat ocijedite, vratite ga u lonac i zgnječite do željene teksture. Odmah dodajte mladi luk, peršin i protisnuti češnjak pa promiješajte. Umiješajte i grčki jogurt, maslac te prstohvat soli. Probajte i dodatno začinite po ukusu ako je potrebno.

Prebacite u veću zdjelu, pospite s još malo narezanog mladog luka i peršina te prelijte žličicom maslinovog ulja.