VITAMIN C JE VAŽAN ZA JAČANJE IMUNITETA: Trebate li svome djetetu davati suplemente ovoga važnog vitamina?

Dok je beba na mlijeku, ne trebate se brinuti oko unosa vitamina C. No što kada prijeđe na krutu hranu?

Shutterstock

Vrijeme dohrane razdoblje je nove faze u životu vaše bebe. No roditeljima je to donosi još neke brige: odakle nabaviti namirnice, dobiva li beba dovoljno nutrijenata i kako osmisliti obroke da svega bude dovoljno za zdrav i uravnotežen razvoj.

Jedan od najvažnijih vitamina potrebnih za dobro zdravlje je vitamin C. Riječ je o važnome nutrijentu za rast i razvoj koji pomaže u jačanju imunološkog sustava vašeg djeteta.

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, nutrijent je koji pomaže u stvaranju krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena koji se nalazi u kostima i od vitalnog je značaja za zdravlje organizma. Pomaže zacjeljivanju onih neizbježnih posjekotina i ogrebotina u djece, a kao antioksidans, štiti stanice od oštećenja.

Shutterstock 

Koliki je dnevni unos vitamin C optimalan za djecu?

Dob vašeg djeteta određuje koliko je vitamina C dnevno potrebno za dobro zdravlje. Dajemo kratak pregled preporučenih dnevnih količina za dječake i djevojčice tijekom prve tri godine života:

• 0 do 6 mjeseci: 40 mg
• 7 do 12 mjeseci: 50 mg
• 1 do 3 godine: 15 mg

No C vitamin je najpoznatiji po tome što pomaže u jačanju obrambenog sustava vašeg mališana i smanjuje trajanje simptoma prehlade. Kao poznati antioksidans, vitamin C pomaže u stvaranju neurotransmitera, važnog dijela živčanog sustava, kao i karnitina, kemikalije koja pomaže u održavanju energije vašeg mališana.

Namirnice bogate vitaminom C

Nadalje, štiti od slobodnih radikala, koji nastaju kada tijelo prerađuje hranu ili kada je dijete izloženo UV sunčevu zračenju. Budući da se vitamin C ne proizvodi u tijelu, djeca i odrasli ga dobivaju hranom koju jedu. Na sreću, nalazi se u namirnicama koju mala djeca čak i vole, kao što su:

• Kivi: 75 mg u ½ šalice
• Brokula: 50 mg u ½ šalice kuhane
• Žuta paprika: 47 mg u 5 trakica
• Prokulice: 48 mg u ½ šalice kuhane
• Jagode: 42 mg u ½ šalice
• Rajčice: 20 mg u ½ šalice
• Avokado: 23 mg u 1 šalici zgnječenog avokada

Dodaci vitamina C u prehrani djece

Kada su u pitanju suplementi za malu djecu, Američka akademija za pedijatriju navodi da, ako mališani jedu zdravu, dobro uravnoteženu prehranu, onda im ne trebaju dodaci kao što su vitamin C u prahu ili vitaminske žvakaće gume. Jedina iznimka je za vitamin D, koji se preporučuje kao suplement ispod i iznad 1. godine života.

Nedostatak vitamina C, može prouzročiti skorbut, koji je nevjerojatno rijedak i nije razlog za brigu. Ako bebi ili malom djetetu servirate normalne, dobro izbalansirane obroke i grickalice, onda vjerojatno dobiva dovoljnu količinu vitamina C.

Ako je dijete prehlađeno, možda ćete željeti u prehranu unijeti dodatni vitamin C, ali uvijek je bolje prije provjeriti s pedijatrom.
Razlog? Velike doze vitamina C mogu biti opasne, dovesti do mučnine, glavobolje i osipa. Kockice kivija, malo pirea od avokada na tostu, kuhana brokula na pari s malo maslaca ili narezane jagode, trebale bi djetetu osigurati dovoljnu količinu vitamina C.